Στο «κόκκινο» παραμένει η Αθήνα

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αθήνα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να καταγράφονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με το επίκεντρό τους να παραμένει η Αθήνα. Ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται ο πιο δύσκολος μήνας της πανδημίας αναφορικά με τους θανάτους ασθενών της νόσου. Από τις αρχές του μήνα έως και χθες είχαν δηλωθεί 91 θάνατοι ασθενών με COVID-19, έναντι 60 τον Αύγουστο, 14 τον Ιούλιο, 35 τον Μάιο και 81 τον Απρίλιο, όταν κορυφωνόταν το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 358 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 194 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Σημειώνεται ότι αυξημένος σε σχέση με όλο το προηγούμενο διάστημα είναι και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που χαρακτηρίζονται εισαγόμενα: 43 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και 3 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό που απευθύνθηκαν αυτοβούλως για εργαστηριακό έλεγχο. Χθες ανακοινώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι ασθενών. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ιού στην Ελλάδα είναι 357.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 73 ασθενείς, αριθμός ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες (77 προχθές και 79 τη Δευτέρα). Η πλειονότητά τους νοσηλεύεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της Αττικής. 
Αλλωστε το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται ικανό να δοκιμάσει τα όρια των δημόσιων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, στην Αττική είναι διαθέσιμες συνολικά 337 κλίνες ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, εκ των οποίων 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό. Το 40% των κλινών Εντατικής για COVID-19 της Αττικής ήταν χθες κενό. Η καθηγήτρια αναφέρει ότι, εντός των επομένων ημερών, θα προστεθούν επιπλέον 42 κλίνες Εντατικής για COVID-19 σε νοσοκομεία ΕΣΥ του λεκανοπεδίου. Αλλωστε χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην οποία αξιολογήθηκε η δυναμικότητα των νοσοκομείων της Αττικής σε εντατική θεραπεία. 

Επιχείρηση «εκκένωσης»

Παράλληλα, από την περασμένη Δευτέρα έχουν προστεθεί στα νοσοκομεία που νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19 με απλές κλινικές και τα «Γ. Γεννηματάς», «Λαϊκό» και «Ιπποκράτειο». Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, ήδη στο «Γεννηματάς» νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό στη νέα κλινική COVID-19, ενώ χθες και σήμερα ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση «εκκένωσης» κλινών Εντατικής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με τη διακομιδή των ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ. «Ελπίζουμε να μειωθούν τα νέα κρούσματα και ο αριθμός των ασθενών που νοσούν σοβαρά, για να μη βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις», σημείωσε η κ. Παγώνη, που τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν τα νοσοκομεία να εξυπηρετούν, χωρίς καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού, και μη COVID-19 περιστατικά.

Εν τω μεταξύ, «ανέτοιμο» να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το υφιστάμενο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημειώνοντας ότι, παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς την κατεύθυνση της οργάνωσης και ενίσχυσής του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή