Ελληνοαυστραλοί εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Ελληνοαυστραλοί εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση για την επιδείνωση της υγείας του πατέρα της τάραξε, ευλόγως, την κ. Χριστίνα Καρβέλα, που ζει για πάνω από τριάντα χρόνια στο αντίθετο ημισφαίριο από την υπόλοιπη οικογένειά της· δεν ήταν μόνο ο φόβος του επερχόμενου θανάτου και του οριστικού αποχωρισμού, αλλά και η αγωνία ότι λόγω πανδημίας δεν θα κατόρθωνε να τον αποχαιρετίσει. 

Οι φόβοι της Ελληνοαυστραλέζας δεν ήταν ανεδαφικοί, καθώς ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού ίσχυσαν πολλοί αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς την Αυστραλία. Εξαίρεση, βέβαια, στην καθολική απαγόρευση μετακίνησης εκτός Αυστραλίας αποτελεί η μετάβαση για λόγους υγείας, η οποία ωστόσο απαιτεί ειδική έγγραφη άδεια. 

Βεβαιώσεις

«Αρχισα να ρωτώ για τα απαιτούμενα χαρτιά από τα τέλη Μαρτίου», διηγείται στην «Κ» από την Πάτρα η κ. Χριστίνα Καρβέλα, που διατηρεί διπλή υπηκοότητα. «Μου ζητούσαν δήλωση οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση των γιατρών στην Ελλάδα για την κρισιμότητα της κατάστασης του πατέρα μου, ήθελαν ακόμα και να απαντήσω γιατί επιθυμούσα να παρευρεθώ, ενώ έχω πέντε αδέλφια εκεί!». 

Το πρώτο εισιτήριο η κ. Καρβέλα το είχε κλείσει για τις 20 Ιουλίου, «πετούσα στις δέκα το πρωί και περίμενα μέχρι τελευταία στιγμή, με τις βαλίτσες έτοιμες στην πόρτα, τη γραπτή βεβαίωση που δεν ήρθε». Τελικά, κατόρθωσε να πετάξει τέσσερις μέρες αργότερα, στις 24 Ιουλίου. 

«Κατάφερα να αποχαιρετίσω τον πατέρα μου, ο οποίος δυστυχώς “έφυγε” στις 13 Αυγούστου» αναφέρει, «όταν οι γιατροί μας ξεκαθάρισαν ότι το τέλος ήταν αναπόφευκτο ο 32χρονος γιος μου θέλησε να έρθει για τις τελευταίες στιγμές του παππού του». Ομως, οι Αρχές διευκρίνισαν στον 32χρονο Ελληνοαυστραλό ότι θα έπρεπε να παραμείνει στην Ελλάδα για τρεις μήνες και εν συνεχεία να κάνει 14ήμερη καραντίνα στην Αυστραλία αναλαμβάνοντας ο ίδιος το κόστος του ξενοδοχείου, ύψους 3.000 δολαρίων Αυστραλίας. Επομένως, ο νεαρός δεν παρευρέθη στην κηδεία του παππού του. 

«Γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες και συνυπολογίζοντας και την εκεί υποχρεωτική καραντίνα είχα κλείσει εισιτήριο επιστροφής στις 27 Σεπτεμβρίου», εξιστορεί η κ. Καρβέλα, «όμως ενημερώθηκα ότι η εν λόγω πτήση ακυρώθηκε». Η Αυστραλία δέχεται εβδομαδιαίως αυστηρά 4.000 αφίξεις, «στενεύοντας» έτσι τα περιθώρια κίνησης επιβατών. «Ζήτησα να ταξιδέψω με την επόμενη πτήση, μετά περίπου έναν μήνα, στις 24 Οκτωβρίου, όμως μου λένε ότι προηγούνται όσοι είχαν εξαρχής κλείσει θέση σε αυτή την ημερομηνία». 

Η κ. Καρβέλα έχει απελπιστεί, καθώς ουδείς μπορεί να της απαντήσει πότε θα επανέλθει στην έδρα της. «Εχω και εγώ προβλήματα υγείας, για τα οποία παρακολουθούμαι τακτικά στην Αυστραλία και γι’ αυτό θα ήθελα να επιστρέψω το συντομότερο». Για να πείσει για του λόγου το αληθές, χρειάζεται να προσκομίσει νέα έγγραφα αυτή τη φορά από τους δικούς της γιατρούς. «Ταυτόχρονα, ανησυχώ και με την εδώ εξάπλωση του κορωνοϊού, τι θα συμβεί αν και στην Ελλάδα απαγορευθεί η μετακίνηση από νομό σε νομό; πώς θα φτάσω στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”;», αναρωτιέται η ίδια, που έχει εγκλωβιστεί στη γενέθλια πόλη της.  

Η κ. Καρβέλα δεν είναι η μοναδική που έχει βρεθεί σε αυτό το αδιέξοδο, «γνωρίζω άλλους τρεις φίλους από Αυστραλία που ήρθαν για να φροντίσουν ηλικιωμένους και τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή