Καταλήψεις σχολείων ακόμη και για τα Rafale

Καταλήψεις σχολείων ακόμη και για τα Rafale

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aιτήματα που φέρουν κομματικό στίγμα, όπως η μη αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και κατά της στράτευσης στα 18, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των διεκδικήσεων των μαθητών, που έχουν προγραμματίσει για σήμερα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με εκπροσώπους γονέων και την ΟΛΜΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Αθήνας καλεί σήμερα τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία, χωρίς να λείπουν αιτήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των σχολείων όπως η καθαριότητα και η προσπάθεια κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων ξεπερνάει τα 200 σε όλη τη χώρα.

Οι περισσότερες καταλήψεις είναι σε λύκεια και γυμνάσια Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Αχαΐας και Μαγνησίας. Εν τω μεταξύ, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις καταλήψεις σχολείων, επεσήμανε ότι «εξετάζονται μέτρα ώστε να μη γίνονται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αστυνομικά μέτρα δεν θα ληφθούν, ωστόσο μελετάται να δοθεί βάρος στην ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για τις αρνητικές συνέπειες των καταλήψεων, αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της μη χρήσης μάσκας στις καταλήψεις. 

Ειδικότερα, το σημερινό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11.30 π.μ. από τα Προπύλαια. Ανάλογα συλλαλητήρια προγραμματίζονται σε διάφορες πόλεις. Τα βασικά αιτήματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών συμπίπτουν. Ενδεικτικά, ζητούν μείωση των μαθητών ανά τμήμα (το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις), μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.

Η ΟΛΜΕ επίσης ζητεί μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για κορωνοϊό με έξοδα και ευθύνη του κράτους, καθώς και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
Από την άλλη, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας δίνει πολιτικό χρώμα στο κείμενό της, και επιτίθεται στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. λέει πως θα αγοράσει φέτος από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη». Επίσης, οι μαθητές ζητούν να μην προχωρήσει η στράτευση στα 18, τάσσονται κατά της Τράπεζας Θεμάτων και διακηρύσσουν «καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες».

Από την πλευρά της, η ΚΝΕ ανέφερε ότι «εισαγγελείς, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ορισμένοι διευθυντές και τοπικοί παράγοντες κυριολεκτικά έχουν πιάσει “στασίδι” έξω από τα σχολεία, προσπαθώντας είτε να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών για μέτρα προστασίας της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, είτε να τον συκοφαντήσουν, ταυτίζοντάς τους με “αρνητές μάσκας”. Το δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση και υγεία δεν καταστέλλεται! Η φωνή τους κάτω από τη μάσκα και δυναμώνει και ακούγεται. Στα μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα θα δώσουν δυναμική απάντηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή