Καμία παράταση για αυθαίρετα

Καμία παράταση για αυθαίρετα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aρνητικό παραμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο αίτημα για παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα. Χαρακτηριστικά, χθες το υπουργείο διευκρίνισε ότι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα δεν συνδέεται με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, που ξεκινά στις αρχές του επόμενου έτους, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί επικείμενου «εμφράγματος» στην αγορά ακινήτων. Πάντως, οι πιέσεις για παράταση μεταφέρθηκαν και στη Βουλή, με επερωτήσεις βουλευτών από όλα τα μεγάλα κόμματα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες νέα ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα (στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5, δηλαδή με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις ή χωρίς οικονομική άδεια). Απέρριψε, δε, κατηγορηματικά το επιχείρημα που έθεσαν διάφοροι τεχνικοί φορείς πως αν η ρύθμιση δεν παραταθεί έως το τέλος του έτους –οπότε ξεκινά τη λειτουργία της η ταυτότητα κτιρίου– θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά. «Είναι παντελώς ανακριβές ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις. Για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος. Και ασφαλώς θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μη δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην κτηματαγορά. Επομένως, το θέμα αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να δοθεί ακόμη μία παράταση για τα αυθαίρετα», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλοί φορείς του τεχνικού κόσμου έχουν ζητήσει από το υπουργείο να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία για τα «μεγάλα» αυθαίρετα. Η πίεση μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με επερωτήσεις που κατέθεσαν έως χθες πέντε βουλευτές της Ν.Δ., τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ και τρεις του ΚΙΝΑΛ. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, όμως, εμφανίζεται ανυποχώρητος. Πηγές του περιβάλλοντός του σημείωναν ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνει «υπουργός των παρατάσεων», μια λογική την οποία έχει ζητήσει και από το κτηματολόγιο. 

Ως αποτέλεσμα, πάντως, τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία των μηχανικών σε όλη τη χώρα επικρατεί… πανικός, καθώς όλοι εργάζονται για να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεων των πελατών τους. Πολλοί μηχανικοί επισημαίνουν ότι το σύστημα του ΤΕΕ (που δέχεται τις αιτήσεις νομιμοποίησης) είτε υπολειτουργεί είτε δεν λειτουργεί καθόλου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ από την πλευρά του το ΤΕΕ εξέδωσε διάγραμμα που δείχνει την επισκεψιμότητα της εφαρμογής κατά τη διάρκεια του 24ώρου, με σκοπό να παρακινήσει τους μηχανικούς να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και βραδινές ώρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή