Οι παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας θα συνεχιστούν

Οι παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας θα συνεχιστούν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα συνεχιστούν οι διαδικασίες που αφορούν την παρέμβαση στο κέντρο της πόλης και ονομάζεται «Μεγάλος Περίπατος» διαμηνύει ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης. Αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι ρυθμίσεις εφόσον, όπως διευκρινίζει, ό,τι έχει γίνει έως τώρα αποτελεί δοκιμή, «πιλοτική εφαρμογή για την εξαγωγή συμπερασμάτων πριν ξεκινήσουν τα έργα το 2021». Οπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις στο κέντρο, «έπρεπε όμως να βρούμε έναν πρόχειρο τρόπο και κυρίως προσωρινό για να τραβήξουμε τις γραμμές του έργου, να ζωγραφίζεις δηλαδή πριν αρχίζεις να σκάβεις». Οσον αφορά τον αστικό εξοπλισμό, τις ζαρντινιέρες και τα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί, για την αισθητική αλλά και το κόστος των οποίων ο δήμαρχος δέχθηκε πολλές επικρίσεις, ο ίδιος αναφέρει ότι «επιλέχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να μεταφερθούν στις γειτονιές και να μη χαθούν χρήματα αλλά και να αντέχουν στην κακομεταχείριση από όσους θέλουν να προκαλέσουν».

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε τις δύο τελευταίες ημέρες μια αποστροφή του δημάρχου κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όπου αναφερόμενος στον «Μεγάλο Περίπατο» και ειδικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στην οδό Πανεπιστημίου, είπε «και βγήκε και δεν βγήκε». Η φράση ερμηνεύτηκε ως αποδοχή της αποτυχίας μιας παρέμβασης που κόστισε πολλά, δύο εκατομμύρια ευρώ, και τέθηκε σε εφαρμογή λάθος εποχή, αναγκάζοντας τους πολίτες να κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ η επίσημη οδηγία εν μέσω κορωνοϊού είναι «να προτιμάτε το αυτοκίνητο  προκειμένου να αποφεύγονται ο συγχρωτισμός και κυρίως ο συνωστισμός». 

Ο δήμαρχος της Αθήνας στις 28 Ιουλίου εξασφάλισε τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ώστε η «δοκιμή» να συνεχιστεί για ένα ακόμα τρίμηνο, έως το τέλος Νοεμβρίου. Σε αυτή την ψηφοφορία τον δήμαρχο στήριξε και η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου, ζητώντας όμως να πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις οι οποίες έγιναν δεκτές από τον δήμαρχο. Μόλις μία μέρα νωρίτερα, στις 27 Ιουλίου, είχε αποφασιστεί να δοθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα στην οδό Πανεπιστημίου –στο αρχικό σχέδιο οι λωρίδες για τα Ι.Χ. που είχαν προβλεφθεί ήταν δύο– μετά το κομφούζιο στην κυκλοφορία που είχε προκύψει. 

Πηγές από την παράταξη του Παύλου Γερουλάνου αναφέρουν ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» χωλαίνει ως προς την υλοποίησή του, ενώ τα οικονομικά στοιχεία πέρασαν από την οικονομική επιτροπή μόνο και όχι από το δημοτικό συμβούλιο. Η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» από την άλλη, η οποία καταψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο τη συνέχιση των πιλοτικών παρεμβάσεων κατηγορεί ανοιχτά τον δήμαρχο για αυθαιρεσία και σπατάλη χρημάτων χαρακτηρίζοντας τον «Μεγάλο Περίπατο» με τρεις λέξεις: «καψόνι, προχειρότητα και ασυδοσία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή