Κρίσιμες μετρήσεις για «οχύρωση» της Μάνδρας

Κρίσιμες μετρήσεις για «οχύρωση» της Μάνδρας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό βήμα για την αντιπλημμυρική οχύρωση της περιοχής της Μάνδρας, που τόσο σκληρά επλήγη από την καταστροφική πλημμύρα τον Νοέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκε χθες με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης τριών τηλεμετρικών υδρομετεωρολογικών σταθμών στη λεκάνη απορροής Μάνδρας – Μαγούλας – Ελευσίνας. Η τοποθέτηση των σταθμών σε τρία κρίσιμα σημεία της περιοχής εντάσσεται στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνητικών δράσεων της υπηρεσίας FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Με τον εξοπλισμό αυτό το Κέντρο BEYOND θα μπορεί να συμβάλλει στην ενημέρωση και έγκαιρη προειδοποίηση των Αρχών και του πληθυσμού, καθώς μπορεί πλέον να διαθέτει στους αρμόδιους επιχειρησιακούς φορείς κάθε 5-15 λεπτά μετρήσεις για 10 παραμέτρους. Συγκεκριμένα για βροχόπτωση, στάθμη νερού, παροχή νερού, μέση επιφανειακή ταχύτητα υδάτων, διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία αέρα, βαρομετρική πίεση, σχετική υγρασία, και ηλιακή ακτινοβολία. 

Η αναβαθμισμένη υπηρεσία FloodHub για τη λεκάνη απορροής Μάνδρας – Μαγούλας – Ελευσίνας δεν μένει μόνο στα πολύτιμα στοιχεία των τριών εξελιγμένων υδρομετεωρολογικών σταθμών, αλλά αξιοποιεί ακόμα δύο πολύτιμες πηγές: Πρώτον, τα δορυφορικά δεδομένα που συλλέγει από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinels. Δεύτερον, εκτιμήσεις στάθμης και έκτασης της πλημμύρας σε πραγματικό χρόνο, τις οποίες λαμβάνει από πιστοποιημένους χρήστες (εθελοντές, υπηρεσιακούς υπαλλήλους, πυροσβέστες, πολιτική προστασία κ.τ.λ.) μέσω μιας δυναμικής πλατφόρμας πληθοπορισμού (crowdsourcing). 

Με βάση αυτές τις τρεις πηγές αναπτύσσει εξελιγμένους αλγόριθμους και εξασφαλίζει την αξιόπιστη προσομοίωση και παραγωγή επιχειρησιακής εικόνας της πλημμύρας κάθε 5-15 λεπτά της ώρας, προς ενημέρωση και διευκόλυνση του έργου των αρμοδίων αρχών (δήμοι, Περιφέρειες, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). 

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Μάνδρα παρουσίαση στους αρμόδιους φορείς του έργου και των δυνατοτήτων του από τον δρα Χάρη Κοντοέ, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου BEYOND και τον δρα Σπύρο Βασιλάκο, διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Ας σημειωθεί πως η υπηρεσία FloodHub του κέντρου BEYOND πραγματοποίησε τον Ιανουάριο 2018 αναλυτική μελέτη της καταστροφικής πλημμύρας στη Μάνδρα και στη Μαγούλα στις 15 Νοεμβρίου 2017, με την οποία κατέδειξε τις δυνατότητες του Κέντρου BEYOND, αφενός στην έγκαιρη και έγκυρη εκτίμηση σε χρόνο προγενέστερο (offline) του κινδύνου και αφετέρου στη συστηματική παρακολούθηση και δημιουργία κατάλληλης γνώσης σε πραγματικό χρόνο (real-time) για την επιχειρησιακή διαχείριση κρίσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή