Σύψας: Η κατάσταση επιδημιολογικά είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη

Σύψας: Η κατάσταση επιδημιολογικά είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, έχουμε αρνητικά αριθμητικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, κυρίως στην Αττική», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο Mega, πρόσθεσε: «Tα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη».

Ο κ. Σύψας εξήγησε πως «σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, δεν είναι κόκκινος, δεν είμαστε σε φάση lockdown, αλλά η κατάσταση χρειάζεται επαγρύπνηση». «Είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολη η κατάσταση επιδημιολογικά, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη», είπε.

Μητσοτάκης

Με το δίλημμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα, «αυτοπροστασία ή καραντίνα», έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αυτή τη στιγμή που η κατάσταση -ειδικά στην Αττική- είναι κοντά στο κόκκινο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή, έχοντας υπόψη τις συνέπειες της δεύτερης». Η επιλογή του lockdown αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, ωστόσο θα μπορούσε να επιλεγεί ως έσχατη λύση. Διαβάστε αναλυτικά

Σύψας: Η κατάσταση επιδημιολογικά είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη-1

Βατόπουλος 

«Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown», τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επισήμανε ότι η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε και ότι υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, είπε ότι «είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα».

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, υπογράμμισε ότι «το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα, αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας, συμπληρώνοντας ότι «σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια, ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους». Σχολίασε δε ότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας, ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύψας: Η κατάσταση επιδημιολογικά είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη-2

Μέτρα υπό εξέταση

Η ΕΡΤ μετέδωσε νωρίτερα ότι οι ειδικοί επεξεργάζονται τέσσερα νέα μέτρα, χωρίς ακμα να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

  • Πρώτον: χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Δεύτερον: περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 6:00 το πρωί. Η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.
  • Τρίτον: αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών.
  • Τέταρτον: η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή