ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αν. Κοτανίδου: Θα ανησυχήσουμε αν έχουμε πάνω από 500 κρούσματα για τουλάχιστον τρεις ημέρες

an-kotanidoy-tha-anisychisoyme-an-echoyme-pano-apo-500-kroysmata-gia-toylachiston-treis-imeres-561092491

Διαβεβαιώσεις πως, όποιος χρειαστεί, θα βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τον επόμενο μήνα, δίνει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αν. Κοτανίδου, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε μέσα από μια κινητοποίηση να δημιουργήσουμε παραπάνω κρεβάτια και εν ανάγκη να μετατρέψουμε και άλλες μονάδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για COVID-19 ώστε όλοι όσοι χρειαστούν κρεβάτι να βρουν».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κοτανίδου χαρακτήρισε την κατάσταση «διαχειρίσιμη προς το παρόν» επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μετατραπούν οι όχι πολυδύναμες ΜΕΘ –δηλαδή μια καρδιολογική μονάδα, μια νευρολογική κ.ά- σε πολυδύναμες μονάδες.

«Για παράδειγμα, αν μια καρδιολογική μονάδα έχει αρκετά κρεβάτια κενά, μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με COVID-19 εφόσον τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά και χωριστεί σε δυο μέρη. Το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς με COVID-19 θα είναι διαφορετικό από το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους υπόλοιπους ασθενείς», τόνισε η κ. Κοτανίδου καταλήγοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτή τη μετατροπή δεν είναι μεγάλος καθώς αυτό μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ενός τζαμιού ή ενός πλέξιγκλας.

Η ίδια επισήμανε ότι «έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό και ενδεχομένως αν δούμε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι ΜΕΘ για COVID-19 γεμίζουν, να διαθέσουμε από την άλλη εβδομάδα άλλα 43 κρεβάτια σε πολυδύναμες μονάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό από ελεύθερα κρεβάτια». Χαρακτήρισε δε άριστη την κατάσταση όσον αφορά τα κρεβάτια ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα εκτός Αττικής. «Υπάρχει ελάχιστη πίεση εκεί προς το παρόν», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στο κακό σενάριο, τόνισε ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον κορωνοϊό, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε». Ερωτηθείσα για το πόσα από αυτά τα 500 κρούσματα θα απαιτηθεί να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι «είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των κρουσμάτων».

Η καθηγήτρια κ. Κοτανίδου θεωρεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κομβικής σημασίας τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού για τον περιορισμό της διασποράς. «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή, κάθονται στα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με COVID-19», σημείωσε.

342 νέα κρούσματα την Πέμπτη

Σημειώνεται πως με 342 νέα κρούσματα κορωνοϊού έκλεισε το προηγούμενο 24ωρο. Στις ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι διασωληνωμένοι 68 πολίτες, ενώ εννέα ασθενείς απεβίωσαν, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα σε 366.

Στο πλαίσιο αυτό, με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενισχύονται οι δομές υγείας. Συγκεκριμένα, «επιστρατεύονται» οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου θα μεταφερθούν τα μη COVID-19 περιστατικά, ώστε στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς να συνεχίσουν τα νοσηλεύονται κρούσματα με κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ