Κορωνοϊός: Η επιτυχία των μέτρων θα «κρίνει» το lockdown

Κορωνοϊός: Η επιτυχία των μέτρων θα «κρίνει» το lockdown

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα πως απέχουμε από το ύστατο μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έστειλαν κυβέρνηση και επιστήμονες, ωστόσο -όπως τονίστηκε- εφόσον τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα δεν αποδώσουν, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε lockdown.

Ήδη χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση ώστε να τηρηθούν όσο πιο πιστά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αυστηροποίησή τους, ακόμα και μία νέα καραντίνα.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Αττική, που δέχεται το βαρύτερο πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον ίδιο να τονίζει πως είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. «Κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν τα τηρούμε», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί (στην Αττική και στις υπόλοιπες επιβαρυμένες περιοχές). Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα σημεία πώλησης καυσίμων. Το μέτρο -όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς- θα ισχύει από αύριο έως τις 4 Οκτωβρίου. Πλέον, πρόσθεσε ο ίδιος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούν να ανοίγουν στις 5 το πρωί.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, τόνισε πως το 2ο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικό, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, ενώ πρόσθεσε πως ο ιός παραμένει το ίδιο επικίνδυνος όσο και κατά το 1ο κύμα.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και η Πλατεία Αμερικής, ενώ ανέφερε πως η προσήλωση στη μάσκα αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αυτοπροστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού.

Στις δηλώσεις του ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lockdown».

«Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα». 

Την ίδια ώρα, πέραν των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την Αττική, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τίθεται και η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, έπειτα από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει και με γνώμονα τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Τα ειδικά μέτρα ισχύουν από αύριο Σάββατο και για 14 ημέρες.

Σημειώνεται πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν τρεις θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 369. Στους 63 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή