Περίπτερα, κάβες, «θύματα» του ιού

Περίπτερα, κάβες, «θύματα» του ιού

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί θα είναι από αύριο περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες στην Αττική, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες από νεαρούς που επιλέγουν να συνεχίσουν εκεί τη βραδινή τους διασκέδαση μετά το κλείσιμο των μπαρ. Το μέτρο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα ισχύσει έως και τις 4 Οκτωβρίου σε όλες τις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο. Τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας, στον Δήμο Βόλου και στα νησιά Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Πάρο και Αντίπαρο επιτρέπονται οι υπηρεσίες take away και το ντελίβερι για τα εστιατόρια, με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ. Επιπλέον, αναπροσαρμόζεται και το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν από τις 5 π.μ. αντί για τις 7 π.μ. που ισχύει σήμερα. Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι και η εφαρμογή στα Τρίκαλα του «μοντέλου Πόρου», με καθολική χρήση μάσκας, ανώτατο όριο τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι και απαγόρευση των συναθροίσεων με περισσότερα από εννέα άτομα.

Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επανέλαβε ότι «είμαστε ακόμα μακριά από ένα lockdown». Οπως είπε, υπάρχουν ακόμη πολλά μέτρα να ληφθούν πριν από ένα lockdown, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή πιθανά μέτρα για ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «κοινός τόπος σε όλες τις χώρες που βιώνουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι η αποφυγή του lockdown, που αποτελεί το τελευταίο μέτρο. Το δε κλείσιμο των σχολείων είναι το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί». 
286 κρούσματα

Εν τω μεταξύ, ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν κάτω από 300 (286), ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε περαιτέρω (63, έναντι 68 προχθές, 73 την περασμένη Τετάρτη και 79 την περασμένη Δευτέρα), ενώ σημειώθηκαν τρεις θάνατοι (σύνολο θανάτων: 369), μετά μία εβδομάδα που οι ημερήσιοι θάνατοι κυμάνθηκαν από 4 έως 9. 

Στην Αττική –με επίκεντρο τον Δήμο Αθηναίων– εντοπίστηκαν 163 κρούσματα, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην Αθήνα καταγράφονται περισσότερα από 900 ενεργά κρούσματα. Χθες, κινητές ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στις πλατείες Βάθης, Αμερικής και Κυψέλης για εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού. Διενεργήθηκαν 600 rapid tests για κορωνοϊό, εκ των οποίων τα έξι βγήκαν θετικά. Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή και  εκπρόσωπο του υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό Σωτ. Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα βρέθηκαν στην πλατεία Κυψέλης, «η δράση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπου χρειαστεί, στην Αθήνα, στις γειτονιές της, στην Περιφέρεια Αττικής και σε όλη την Ελλάδα».

Ο καθηγητής Τσιόδρας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «η στρατηγική για τον έλεγχο του ιού αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωσή τους και την καραντίνα των επαφών τους. Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο». Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι αρχίζει από τη Δευτέρα η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, που θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα απαιτείται να έχει προηγηθεί αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή