Πάνω από τρία εκατομμύρια κλήσεις στο «112»

Πάνω από τρία εκατομμύρια κλήσεις στο «112»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία λειτουργίας του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, έχει δεχθεί 3.666.137 κλήσεις, 33.387 SMS και διαχειρίστηκε 77.004 συμβάντα τον τελευταίο χρόνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δράση των κλιμακίων της Πολιτικής Προστασίας στις πύλες εισόδου της χώρας για τον έλεγχο διασποράς του κορωνοϊού. Ενδεικτικά, από την 1η Ιουλίου διενήργησαν 416.150 δειγματοληψίες σε 3.578.000 επιβάτες στα αεροδρόμια, 110.436 σε 466.000 εισερχόμενους στα χερσαία σύνορα και 26.098 σε 182.000 επισκέπτες στα λιμάνια.

Eν τω μεταξύ, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στις πλημμύρες της Εύβοιας και του κυκλώνα «Ιανού», αποτέλεσαν πεδίο σφοδρής σύγκρουσης του κ. Χαρδαλιά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση, στη Βουλή και αιχμή τη μη αποστολή SMS από το «112» στην Εύβοια τουλάχιστον προληπτικά.

«Δεν είχαμε καμία μα καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση για ακραίο επικίνδυνο φαινόμενο πλημμυρικού χαρακτήρα. Ουδείς το προέβλεψε. Ουδείς μας προειδοποίησε», ξεκαθάρισε ο Ν. Χαρδαλιάς. Ο ίδιος κατέθεσε έγγραφα, βάσει των οποίων όπως είπε, η ΕΜΥ προέβλεπε 72 χιλιοστά βροχής και το Αστεροσκοπείο Αθηνών 63, ενώ οι τόνοι νερού ανά στρέμμα που έπεσαν στην περιοχή ξεπέρασαν τους 250. «Οι όποιες εξηγήσεις γρήγορα θα δοθούν και σίγουρα όχι σε μένα», σημείωσε με νόημα, αναφερόμενος στη μετέπειτα «ως διά μαγείας» αντικατάσταση του χάρτη του Αστεροσκοπείου, σχολιάζοντας ότι κάποιοι «έσπευσαν να θολώσουν τα νερά».

Τόνισε, επίσης, πως παρότι βάσει πρωτοκόλλου για ισχυρές βροχοπτώσεις η Πολιτική Προστασία όφειλε να τεθεί σε μερική ετοιμότητα, είχε αναβαθμιστεί ήδη σε μερική επιφυλακή και επέμεινε πως αποστολή ειδοποίησης εκκένωσης την ώρα εξέλιξης του φαινομένου, με διακοπή ρεύματος και ανεξέλεγκτους χείμαρρους θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλειες ζωών.

«Η αλήθεια είναι πως για ό,τι συμβεί από δω και στο εξής δεν θα υπάρχει ούτε ευθύνη των πολιτών ούτε ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Ούτε βεβαίως θα έχει ευθύνη η αντιπολίτευση. Δεν έχουμε ούτε θα έχουμε μαζί την ευθύνη», αντέτεινε ο Γ. Ραγκούσης, διευρύνοντας την κριτική του στο πεδίο της πανδημίας, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι την έφερε δύο μήνες νωρίτερα, ενώ επέμεινε στα πυρά περί συνολικής κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας.  

Υπεραμυνόμενος, του συνόλου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, απέναντι στα τρία μέτωπα των καταστροφών από τον «Ιανό», την Εύβοια και την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι «δεν είναι υπό κατάρρευση. Είναι με άνδρες και γυναίκες που ποτέ δεν δείλιασαν. Ορθώνουν τοίχο απέναντι σε αυτό τον ύπουλο αόρατο εχθρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή