Δεν είναι όλα καύσιμα για αντιπολίτευση

Δεν είναι όλα καύσιμα για αντιπολίτευση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υπενθυμίσω ότι η κατάληψη δημόσιου κτιρίου γενικώς είναι μια πρόβα ή μια ρέπλικα της κατάληψης των «χειμερινών ανακτόρων». Ειδικά η κατάληψη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αφού συμβολίζει την ελπίδα της επανάστασης στη νέα γενιά. Οπως η κατάληψη του Πολυτεχνείου έριξε τη χούντα, έτσι και τώρα η κατάληψη των σχολείων θα ρίξει τον καπιταλισμό. Φέρει βαρύ ιδεολογικό φορτίο και ως εκ τούτου προστατεύεται. Η κατάληψη είναι μια πολιτική Natura μοναδική στον κόσμο όλο. Πώς να την καταργήσουμε;

Κάνουμε πλάκα με την κατάντια μας, αλλά μόνο για πλάκα δεν είναι. Ενώ τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια σήμερα εργάζονται στο φουλ, 200 δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη από μικρές ομάδες μαθητών τους με διάφορα αιτήματα που είναι σχετικά αλλά και άσχετα με την πανδημία. 

Οι εποχικές καταλήψεις έχουν φέτος και έναν παραπάνω λόγο-πρόσχημα, που είναι η COVID-19. Θα κάνουν τον κύκλο τους, θα προκαλέσουν συζητήσεις, θα ξεφουσκώσουν και θα τελειώσουν όπως όλες οι προηγούμενες. Δεν θα παράγουν κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, μιας και η εποχή δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Θα έχουν, όμως, εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Θα χαθούν μερικές δεκάδες διδακτικές ώρες που δεν θα αναπληρωθούν ποτέ. Για να αποδείξουν ότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τη δημόσια εκπαίδευση. Μια ομάδα μαθητών περνάει ένα λουκέτο στην πόρτα και όλοι παραδίδονται. Στέκουν, κοιτούν και περιμένουν πότε θα βαρεθούν και θα επιστρέψουν στα θρανία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή υποστηρίζουν ή αποφεύγουν να καταδικάσουν την κατάληψη. Ολα κατά βάθος επιχαίρουν, γιατί νομίζουν ότι προκαλούν βλάβη στην κυβέρνηση. Τη βλάβη στα παιδιά του λαού κανείς δεν 
την υπολογίζει. 

Δεν είναι όλα καύσιμα για αντιπολίτευση. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης, έστω και αν η πλειονότητά του στέλνει τα παιδιά του στα ιδιωτικά. Παιδιά του μεροκάματου φοιτούν και πρέπει να μάθουν καλά γράμματα. Αλλιώς, αύριο θα είναι γυμνά από εφόδια και θα είναι εύκολα θύματα κάθε λαοπλάνου. Ή μήπως ο στόχος είναι αυτός; Μπορεί να οδεύουμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά το πρόγραμμα «να μην μάθουν γράμματα οι προλετάριοι» συνεχίζεται κανονικά.
 
* Ο κ. Λεωνίδας Καστανάς είναι φυσικός σε δημόσιο σχολείο της Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή