Το πνεύμα των Χριστουγέννων και το φάντασμα του κορωνοϊού

Το πνεύμα των Χριστουγέννων και το φάντασμα του κορωνοϊού

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κανονικά», αυτές τις μέρες, τα αιτήματα από σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, καλλιτεχνικές ομάδες, εργαστήρια, ωδεία, νεανικά και μαθητικά μουσικά σχήματα και σχολές χορού για συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών θα είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν βροχή στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής. Το φθινόπωρο, που για τους περισσότερους ενέχει τη μελαγχολία του αποχαιρετισμού του καλοκαιριού, σηματοδοτεί για τα Τρίκαλα την έναρξη της καλύτερης εποχής του χρόνου. Ο Μύλος των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας, που μετέτρεψε τα Τρίκαλα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό της εορταστικής περιόδου, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας (πέρυσι κατέγραψε πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες), απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία και κυρίως τη συμμετοχή όλης της πόλης. Εκτός από φέτος. Φέτος, το πνεύμα των Χριστουγέννων έρχεται αντιμέτωπο με το φάντασμα του κορωνοϊού. 

«Μαχαιριά. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω». Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δεν χρυσώνει το χάπι. Η απόφαση για μη διεξαγωγή του φετινού 10ου Μύλου των Ξωτικών ήταν αναγκαία, αλλά επίπονη. Για τον ίδιο, για την πόλη, όπως λέει την «Κ»: «Η φετινή θα ήταν επετειακή διοργάνωση, αλλά θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο να στηθεί ένας Μύλος με τις διαδικασίες και δομές που στηνόταν όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει. «Αποφασίσαμε αντί για αυτόν να κάνουμε μια γιορτή σε ευρεία κλίμακα, με τον στολισμό διαδρομών γύρω από το ποτάμι, διάσπαρτα παιχνίδια μέσα στην πόλη ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων». Δεν θα είναι το ίδιο, θα είναι όμως κάτι. «Η αλήθεια είναι ότι το πλήγμα για την τοπική κοινωνία θα είναι μεγάλο. Οχι μόνο από οικονομική σκοπιά. Ο Μύλος ήταν η χαρά μας. Από Σεπτέμβριο μπαίναμε όλοι στο κλίμα της προετοιμασίας».

«Καίριο πλήγμα»

Το πνεύμα των Χριστουγέννων και το φάντασμα του κορωνοϊού-1
Στη Δράμα, η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη της Ονειρούπολης (φωτ. αρχείου). Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην πλατεία και στους δρόμους του εμπορικού κόσμου. (Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Οπως λέει, πάντως, στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστος Μπλούγουρας, ο τζίρος του Μύλου των Ξωτικών στις 40 μέρες λειτουργίας του ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ στο σύνολο των κλάδων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Μύλος ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για την αγορά και χρόνο με τον χρόνο οι τζίροι ανέβαιναν. Νομίζω ότι η ακύρωσή του θα πλήξει καίρια τον κλάδο της εστίασης αλλά και το τουριστικό κομμάτι, όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά σε όλο τον νομό». Ξενοδόχος της περιοχής, ο κ. Πάνος Πασχάλης, λέει στην «Κ» ότι τα τελευταία χρόνια οι επισκεψιμότητες την περίοδο του χειμώνα είχαν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30% χάρη στον Μύλο. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπλούγουρα, μερίδιο του τζίρου είχαν αρχίσει να παίρνουν και οι έμποροι. «Την τελευταία σεζόν συνάδελφοι που δεν δούλευαν ποτέ με τον τουρισμό άρχισαν να δουλεύουν και με επισκέπτες». Αλλωστε, πέρυσι, οι επισκέπτες ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο. «Αυτά είναι πράγματα που παλιότερα δεν τα ζούσε η πόλη. Με το που τελείωνε η διοργάνωση, αρχίζαμε να συζητάμε για την επόμενη. Τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε…».

Πολλά χιλιόμετρα βορειότερα, στη Δράμα, η ελαφρά μελαγχολία είναι εμφανής καθώς το θεματικό πάρκο της Ονειρούπολης, που θα συμπλήρωνε φέτος το 17ο έτος λειτουργίας και είχε αναζωογονήσει την πόλη με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία το επίμαχο διάστημα να φτάνουν σχεδόν σε επίπεδα… Δεκαπενταύγουστου στις Κυκλάδες, φέτος «χτυπήθηκε» από τον κορωνοϊό. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη της διοργάνωσης για ευνόητους λόγους. 

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην πλατεία και στους δρόμους του εμπορικού κόσμου, με σειρά από δράσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Μερικά από τα στοιχεία που έχουν προεγκριθεί για την πλατεία είναι μια γιγαντοοθόνη, ένα μεγάλο φυσικό δέντρο, ολοκαίνουργιες κατασκευές, το σπίτι του Αϊ Βασίλη, το ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη. Οι πεζόδρομοι του εμπορικού κέντρου θα φωτιστούν με λαμπιόνια που δίνουν την αίσθηση του μπλε ουρανού, ενώ επίσης οι κεντρικοί δρόμοι θα φέρουν θεματικό στολισμό. 

«Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που άγγιξε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ενας μικρός απρόσμενος επισκέπτης άλλαξε τα δεδομένα σε όλες τις χώρες και μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά, να αναζητήσουμε ο ένας τον άλλο και ενωμένοι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον παράξενο αυτό επισκέπτη, να τον μελετήσουμε και να κερδίσουμε στο τέλος αυτό που είχαμε ξεχάσει να είμαστε μια δεμένη ομάδα», λέει στην «Κ» η κ. Αναστασία Τόλιου, αντιδήμαρχος Δράμας. «Ο Αϊ Βασίλης θέλει να είμαστε όλοι εκτός από χαρούμενοι και ασφαλείς, γι’ αυτό θα κρατήσει κι αυτός και οι βοηθοί του τις απαραίτητες αποστάσεις».
«Θα ήταν καταστροφικό»

Η Ενωση Ξενοδόχων Δράμας είχε προτείνει η Ονειρούπολη να δώσει το «παρών» και φέτος, με φωταγώγηση της πόλης και δράσεις που θα πληρούν τα υγειονομικά κριτήρια. «Η Δράμα είναι ούτως ή άλλως πόλος έλξης τον χειμώνα χάρη στην οινοπαραγωγή, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα σπήλαια, τις εκδηλώσεις των Θεοφανίων. Η Ονειρούπολη όμως υπήρξε πολύ σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης επισκεπτών», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Αγγελος Καλλίας. «Το να κλείσει θα ήταν για εμάς καταστροφικό. Οπως ακριβώς στη Ρόδο τα ξενοδοχεία είχαν μηδέν πληρότητα τον Ιούλιο, έτσι θα γινόταν και σε εμάς. Η περίοδος που περιμένουμε να λειτουργήσουμε είναι 15 Δεκεμβρίου με 15 Ιανουαρίου. Χωρίς αντικείμενο ή θέμα, η επισκεψιμότητα θα έπεφτε από 85% σε 15%». 

Η Δράμα, άλλωστε, μόλις τώρα συνέρχεται από την οικονομική κρίση. «Εμείς ζούσαμε πάντα από τον Ελληνα. Η κρίση μάς έπληξε πολύ. Το να κλείσει η Ονειρούπολη θα ήταν το εύκολο. Στόχος είναι να συντηρήσουμε το εορταστικό κλίμα, και αφενός ο δήμος να εξοικονομήσει χρήματα για μια καλύτερη διοργάνωση του χρόνου και αφετέρου να δώσουμε το κίνητρο στον επισκέπτη να έρθει να δώσει το γράμμα στον Αη Βασίλη. Αν θα το κάνει, θα φανεί last minute».  

Φωτοχυσία θα υπάρχει

Μπορεί ο κορωνοϊός, σαν τον Κατεργάρη, τον πολυαγαπημένο ήρωα του Dr Seuss, να… κλέψει τα φετινά Χριστούγεννα; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τις Αρχές στις μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου. Με διάφορους περιορισμούς σε ισχύ όσον αφορά τον συγχρωτισμό, όλα δείχνουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, ότι πολύ δύσκολα θα βγούμε στην αγορά και θα στριμωχτούμε σε πολυκαταστήματα για τα παραδοσιακά ψώνια των Χριστουγέννων (ευτυχώς που υπάρχει το online shopping, μολονότι δεν είναι εξίσου γιορτινό). Ακόμα και τα εορταστικά ρεβεγιόν είναι αμφίβολο εάν θα διοργανωθούν φέτος! 

Ομως Χριστούγεννα σημαίνουν φως και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην Αθήνα θα έχουμε… άπλετο. Ο σχεδιασμός γίνεται με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι οι φετινές γιορτές στην πρωτεύουσα θα είναι διαφορετικές. Αυτό είναι προς το παρόν το «μότο» των αρμοδίων του Δήμου Αθηναίων. Στόχος, η πόλη να είναι φωτισμένη και στις επτά δημοτικές κοινότητες, ωστόσο δεν προβλέπεται ο προγραμματισμός εκδηλώσεων με συγκέντρωση κόσμου. Εν ολίγοις, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή