Προς πώληση το σπίτι της οδού Μποζόν, όπου έζησε ο Βενιζέλος στο Παρίσι

Προς πώληση το σπίτι της οδού Μποζόν, όπου έζησε ο Βενιζέλος στο Παρίσι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιά οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα είναι σήμερα η βρετανική πρεσβευτική κατοικία. Βρίσκεται στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Λουκιανού, ανηγέρθη το 1932 και κόστισε για την εποχή της  ένα αστρονομικό ποσό. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά –ο οποίος είχε υπάρξει αντιβενιζελικός από πολιτικής απόψεως– προσαρμόστηκε στις ανάγκες ενός ηγέτη που βρισκόταν στη δίνη των εξελίξεων για δύο δεκαετίες, ήδη εκλεγμένος πολλές φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος. Επρεπε να μπορεί να υποδέχεται εκεί οπαδούς και συνεργάτες σε αίθουσες, σαλόνια και γραφεία αλλά και το συνολικό περιβάλλον να εκπέμπει αίγλη.

Προς πώληση το σπίτι της οδού Μποζόν, όπου έζησε ο Βενιζέλος στο Παρίσι-1
Τεκμήριο που έδωσε στην «Κ» το Ιδρυμα Βενιζέλου.

Το σπίτι αυτό δεν έμελλε να φέρει την ευτυχία στο ζεύγος Βενιζέλου και Ελενας Σκυλίτση, καθώς τη χρονιά που άρχισαν να ζουν εκεί, εκείνος δεν βγήκε στις εκλογές. Αργότερα έγινε η δολοφονική απόπειρα εναντίον του, για να καταλήξει το 1935 στο Παρίσι, μετά το αποτυχημένο κίνημα, όπου και θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Το σπίτι της Λουκιανού πέρασε έπειτα από λίγο καιρό στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας Αγγλος πρέσβης που να μην είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι ζει και εργάζεται στον ίδιο χώρο με τον κύριο πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή της προπολεμικής Ελλάδος. «Ξυπνούσα το πρωί και σκεφτόμουν: σε αυτό το δωμάτιο κοιμόταν ο Βενιζέλος», δήλωνε στην «Κ» πριν από μερικά χρόνια ο τότε πρέσβης, ο ελληνομαθής Τζον Κίτμερ.

Το πολυτελές σπίτι της Αθήνας δεν είχε καθόλου την ίδια αύρα με την κατοικία στην οδό Μποζόν, όπου έζησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο Βενιζέλος και είχε αγοραστεί μετά τον γάμο του με την Ελενα Σκυλίτση που έγινε το 1921 στο Λονδίνο. Είχε ακολουθήσει πολύμηνο γαμήλιο ταξίδι και ενθουσιώδης υποδοχή στην Αμερική. Επειτα από αυτό το ζεύγος έμεινε για λίγο στο Παρίσι. Πέρασαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’30.  Στις 18 Μαρτίου του 1936, ο πολιτικός άφησε την τελευταία πνοή στο κρεβάτι του, έχοντας δίπλα του για αναγνώσματα τον Αισχύλο, την ιστορία της Ευρώπης και εφημερίδες που δεν πρόλαβε να διαβάσει. Είχε στο προσκέφαλό του τη γυναίκα του, τους δύο γιους του αλλά και το προσωπικό του γιατρό από την Αθήνα, ο οποίος ταξίδεψε ώς την Πόλη του Φωτός αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι. Αυτό το διαμέρισμα των 272 τ.μ. στον αριθμο 20 – 22 του γαλλικού δρόμου στο 8ο παρισινό διαμέρισμα βγήκε πριν από λίγο καιρό προς πώληση, όπως μας ενημέρωσε ένας καλός φίλος της στήλης. Το σπίτι περιλαμβάνει και το γραφείο – βιβλιοθήκη του Ελληνα πολιτικού με κάποια βιβλία που αφορούν τη χώρα μας. Οι χώροι του είναι όμορφοι και ήδη επιπλωμένοι από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, για τους οποίους δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία. Αν η κατοικία της Αθήνας ενσάρκωνε την τεράστια ισχύ του, το σπίτι του Παρισιού ταυτίζεται με την πιο δύσκολη ίσως περίοδο της ζωής του Βενιζέλου, μακριά από την πατρίδα του.

Προς πώληση το σπίτι της οδού Μποζόν, όπου έζησε ο Βενιζέλος στο Παρίσι-2
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936. Η βιβλιοθήκη του γραφείου διαθέτει και μια σειρά από δικά του βιβλία.

Σε επικοινωνία της «Κ» με το Ιδρυμα Βενιζέλου, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αναφορές για το διαμέρισμα αυτό.  Η κατοικία αυτή στο Παρίσι ήταν στην κατοχή του ζεύγους ήδη το 1923-1924 και η Ελενα έζησε για λίγο εκεί μετά τον θάνατο του Βενιζέλου, αλλά αργότερα την πούλησε δίχως να ξέρουμε ακριβώς πότε. Σίγουρα από τον  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά δεν υπάρχει καμία αναφορά στην οδό Μποζόν, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής της έζησε στο ξενοδοχείο «George V» του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή