Νέα μέτρα αν συνεχιστεί επιδείνωση δεικτών

Νέα μέτρα αν συνεχιστεί επιδείνωση δεικτών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχητικές εικόνες που κατεγράφησαν χθες σε αρκετές πλατείες της Αττικής αυξάνουν την πιθανότητα νέων μέτρων ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.  Την ίδια στιγμή  ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας τονίζει ότι εάν απαιτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, ενδεχομένως να ζητηθεί περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

«Όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα βάζουμε νέα μέτρα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Αντίθετα, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, όσο βλέπουμε εικόνες που μας ανησυχούν και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, και εφόσον οι δείκτες ανεβαίνουν και δυσκολεύουν, θα πρέπει μπαίνουν νέα μέτρα στο τραπέζι για να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Κικίλας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, λέγοντας: «Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα συμπολιτών που δεν αναλογίζονται τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό». 

Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κικίλιας, είναι η καθολική χρήση μάσκας.

Ο υπουργός σημείωσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να βοηθηθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες, ενώ ευχαρίστησε την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών για την υπευθυνότητά τους.

Τι θα συμβούλευα τους γονείς μου

Σχετικά ερωτηθείς, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η συμβουλή που έδωσε στους γονείς του είναι ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φοράνε μάσκα. 

«Τους είπα ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο -σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται- τις κοινωνικές τους συναναστροφές και να φοράνε μάσκα. Ξέρω ότι έχουν την ανάγκη να δουν τα παιδιά τους, να δουν την οικογένειά τους, να δουν προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει με τόσο μεγάλη προσοχή και όσο πιο λίγο γίνεται αυτούς τους δύσκολους μήνες, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Νομίζω ότι μπορούμε. Έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ξέρω ότι όλοι θέλουμε να τα πάμε καλά. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η επιστήμη προχωράει. Θα έχουμε τη δυνατότητα σε κάποιους μήνες να έχουμε και εμβόλια, ενδεχομένως και άλλες φαρμακευτικές λύσεις. Πρέπει να τα καταφέρουμε αυτόν τον χειμώνα και να ενώσουμε την κοινωνία σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όσο προσέχουμε δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως «όσο μειώνονται τα κρούσματα, όσο μειώνεται ο κίνδυνος, όσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα». Όπως παρατήρησε, εάν και εφόσον δεν προσέχουμε, εάν παρουσιάζονται φαινόμενα τέτοια, τα οποία λειτουργούν ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προφανώς και η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τι άλλα μέτρα θα πάρει.

«Καμπανάκι» από Σύψα

Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών, τόνισε στο ΣΚΑΙ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σϋψας.  

Όπως δήλωσε, το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Χθες ανακοινώθηκαν 315 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε έτσι τα 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 68 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή