Πρόσθετα μέτρα στήριξης πληγέντων του «Ιανού»

Πρόσθετα μέτρα στήριξης πληγέντων του «Ιανού»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατοίκων και επιχειρήσεων στις περιοχές που έπληξε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» προωθείται άμεσα, μέσω τροπολογιών που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η δυνατότητα συμβολής των αρμόδιων επιτροπών των Περιφερειών για την καταγραφή ζημιών προς επιχορήγηση επιχειρήσεων έπειτα από θεομηνία με μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι εν λόγω επιτροπές εκτιμούν και καταγράφουν τις ζημιές σε βιομηχανικές/βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς των περιοχών που επλήγησαν.

Παράλληλα, τόσο για τους πληγέντες από πλημμυρικά φαινόμενα δήμους στην Εύβοια όσο και για όσους επλήγησαν από τον «Ιανό», δίνεται παράταση τριών μηνών και συγκεκριμένα έως 31 Δεκεμβρίου 2020 για τις διαδικασίες: υποβολής δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου βάσει της οποίας υπολογίζονται φόροι, τέλη και εισφορές προς τους δήμους και υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τον ενδιαφερόμενο για τη διαγραφή οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται κατά το διάστημα της αναφοράς.

Με έτερη τροπολογία, παρατάθηκε για δύο μήνες, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η ισχύς του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης, για ωφελούμενους των προγραμμάτων, οι οποίοι διαμένουν σε δήμους, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των καταστροφών από τον «Ιανό».  

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» δικαιούνται επίσης να λάβουν επίδομα στέγασης για ένα έτος μετά τη λήξη του δικαιώματός τους από το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σύμβασης μίσθωσης κατοικίας για το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Υγειονομικό υλικό

Διά τροπολογιών δόθηκε, επίσης, παράταση σε μία σειρά υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδίως αναφορικά με την απρόσκοπτη προμήθεια υγειονομικού υλικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή