Στο κόκκινο παραμένει η Αττική

Στο κόκκινο παραμένει η Αττική

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ενδείξεις υποχώρησης εξελίσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τη στιγμή κατά την οποία οι ειδικοί επιστήμονες περιμένουν τα δεδομένα των επόμενων ημερών για να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν, ο χθεσινός απολογισμός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μία αισθητή μείωση των κρουσμάτων. Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν 416 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα –ο δεύτερος μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας– εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Στην Αττική, με επίκεντρο το κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 240 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 23 μετά τους ελέγχους κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο κέντρο της πόλης. Συνολικά από την Παρασκευή έως και χθες είχαν διενεργηθεί σε κεντρικές πλατείες (Βάθης, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου) 2.600 έλεγχοι και βρέθηκαν 61 θετικοί πολίτες στο ιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η δράση αυτή θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού. Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας στην Αττική είναι και το γεγονός ότι από τις 10 σχολικές μονάδες και τα 117 τμήματα σε σχολεία που μένουν κλειστά πανελλαδικά λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, τα 93 είναι στην Αττική.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω του COVID-19 μετά μία μικρή κάμψη που κατεγράφη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, επανήλθε σε πάνω από 70 ημερησίως, με τον χθεσινό αριθμό τους να φτάνει τους 79. Χθες καταγράφηκαν και 5 νέοι θάνατοι (388 σύνολο) που είναι και ο μέσος ημερήσιος όρος τις τελευταίες επτά ημέρες. 

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση σημείωσε ότι προς το παρόν –τονίζοντας το «προς το παρόν»– το επιδημικό προφίλ της χώρας μας είναι σε μία καλή ισορροπία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένεται αυξημένη ένταση από το δεύτερο κύμα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έσπευσε να προλάβει τη συζήτηση για νέα μέτρα, σημειώνοντας: «Το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν αυτά που ήδη έχουν ληφθεί». Και τόνισε ότι «τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αλλά μπορούν και να εξελιχθούν χειρότερα. Και αυτό εξαρτάται από εμάς».

Σχολιάζοντας τα ψευδώς θετικά κρούσματα σε μέλη πληρώματος κρουαζιερόπλοιου, δήλωσε προβληματισμένος για το γεγονός και χαρακτήρισε ξεκάθαρο ότι το πρωτόκολλο σχετικά με τη θετικότητα στο εργαστήριο του Ηρακλείου Κρήτης, που έκανε και τις αρχικές εξετάσεις, δεν ακολουθήθηκε.  Εξηγήσεις για τις μάσκες στα σχολεία παρείχε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά νέες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμα νέες προδιαγραφές για τα μεγέθη τους. Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι έχουν σταλεί οι διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών των μασκών τόσο για τις περιφερικές διαστάσεις όσο και τις διαστάσεις του τελικού προϊόντος ενώ παράλληλα έχουν σταλεί προς το υπουργείο Εσωτερικών και δείγματα έτοιμου προϊόντος για να μην υπάρχουν ασάφειες. 

Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια της Πάτρας, λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε μέλος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία των εργασιών του Εφετείου, της Εισαγγελίας Εφετών, του Πρωτοδικείου και του παραρτήματός του, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, του Πταισματοδικείου και του Ειρηνοδικείου, προκειμένου να γίνει απολύμανση στους χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή