Αυθαίρετα: Η σωστή επιλογή της πολιτείας

Αυθαίρετα: Η σωστή επιλογή της πολιτείας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταγραφή και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων με όλους τους τελευταίους νόμους ήταν αναγκαία για να γνωρίζουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα και ποιο είναι το πλαίσιο για την «επόμενη μέρα». Μπήκε μία αυστηρή κόκκινη γραμμή όσον αφορά την ημερομηνία κατασκευής (28/7/2011) και ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500.000 δηλώσεις αυθαιρέτων, με τον τελικό αριθμό να προσεγγίζει κατά την προσωπική μου άποψη τα 2.500.000 δηλώσεις. Η δυνατότητα καταγραφής και τακτοποίησης των αυθαιρέτων είναι μία σοφή και ρεαλιστική απόφαση της πολιτείας, που θα επιτρέψει να προχωρήσει ο συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός σε ολόκληρη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι διαδοχικά έχουν αλλάξει οι νόμοι τακτοποίησης όσον αφορά σε επιμέρους περιπτώσεις και στο ύψος του προστίμου, σε όλους τους νόμους υπήρχε η δυνατότητα της τακτοποίησης εφόσον το κτίσμα δεν ήταν σε αιγιαλό, δασική έκταση, προστατευόμενη περιοχή, κ.λπ.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που δεν θα τακτοποιούνται θα πρέπει άμεσα να εντοπιστούν από την πολιτεία και να πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα. Η άποψή μου είναι ότι εφόσον έχει μπει η κόκκινη γραμμή της ημερομηνίας κατασκευής θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης μέσω της ταυτότητας του κτιρίου για όλες τις περιπτώσεις που ισχύουν και σήμερα. Εφόσον η πολιτεία θέλει να είναι πιο αυστηρή για τα λεγόμενα βαριά ή μεγάλα αυθαίρετα μπορεί να αυξάνει το πρόστιμο τακτοποίησης σε αυτά τα αυθαίρετα, όσο κάποιος καθυστερεί να το δηλώσει και επίσης θα μπορούσε σε αυτές τις περιπτώσεις να κάνει υποχρεωτικό τον έλεγχο της δήλωσης από ελεγκτή δόμησης. Εμείς οι μηχανικοί που έχουμε αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της καταγραφής των αυθαιρέτων για λογαριασμό της πολιτείας, η οποία αδυνατούσε να το κάνει, θέλουμε περισσότερο από όλους να λήξει κάποια στιγμή το θέμα της καταγραφής των αυθαιρέτων, αφού η κύρια δουλειά μας είναι να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε νέα έργα. Παρ’ όλα αυτά είναι μη ρεαλιστικό να σταματήσει η δυνατότητα τακτοποίησης κάποιων ακινήτων που κατασκευάστηκαν πριν από την 28/7/2011, γιατί αυτά δεν θα μεταβιβάζονται, δεν θα μπορούν να συντηρηθούν, δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά, είτε είναι δημόσια, είτε είναι ιδιωτικά και εν τέλει θα πρέπει η πολιτεία να τα κατεδαφίσει.
 
* Ο κ. Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του ΤΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή