Στο σπίτι 2.800 εκπαιδευτικοί

Στο σπίτι 2.800 εκπαιδευτικοί

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 2.800 εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξαιρέθηκαν από τα διά ζώσης μαθήματα, καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με δεδομένη και την πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, οι διοικητικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες ολοκληρώνουν την καταμέτρηση των κενών, ώστε αύριο να σταλούν στο υπουργείο Παιδείας και να προχωρήσει η τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, το πιθανότερο την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, αναμένονται οι προσλήψεις εκπαιδευτικών με τρίμηνη σύμβαση, οι οποίες θα γίνουν για να καλυφθούν τα κενά λόγω κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καταθέτοντας τη σχετική ιατρική γνωμάτευση, έφθασαν τις 2.800. Πλέον κάποιος εντάσσεται σε ευπαθή ομάδα όχι μόνο εάν είναι άνω των 65 ετών (όπως ίσχυε κατά την επαναλειτουργία των σχολείων τον περασμένο Μάιο) αλλά πρέπει να έχει και άλλο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αιρετού κ. Νεκτάριου Κορδή το 2019 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδόν το 73% των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50 ετών. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2017 το 47,3% όλων των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50 ετών και άνω των 60 το 9,5%.

Οι 2.800 εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν από το σπίτι μαθητές που κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Παράλληλα, τα κενά τους θα καλυφθούν από τους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, λόγω κορωνοϊού σε 153 περιπτώσεις σχολικών μονάδων έχει ληφθεί απόφαση αναστολής τμήματος, τάξης ή όλης της μονάδας. 

Οι περιπτώσεις αυτές πάντως είναι πολύ λιγότερες των κατειλημμένων σχολείων. Το Συντονιστικό των Μαθητών κάνει λόγο για 770 κατειλημμένα σχολεία (330 στην Αττική και 80 στη Θεσσαλονίκη). Το Συντονιστικό έχει προγραμματίσει για αύριο συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες πόλεις. Οι καταλήψεις διανύουν τη δεύτερη εβδομάδα τους και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει τονίσει ότι οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν πλήρως με βάση τις διατάξεις για την απώλεια διδακτικού χρόνου. 

Διαμαρτυρία

Χθες καθηγητές της ΕΛΜΕ Πειραιά πραγματοποίησαν παράσταση στην Εισαγγελία Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την εισαγγελική εντολή προς τα Αστυνομικά Τμήματα να ζητήσουν στοιχεία για τις μαθητικές κινητοποιήσεις (σχολεία κ.ά.). Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας ανέφερε ότι η εισαγγελική εντολή προέρχεται από την Εισαγγελία του Αρειου Πάγου, κατ’ εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων.

Αφιέρωμα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Χθες οι μαθητές των σχολείων και στις δύο βαθμίδες ενημερώθηκαν για (ή θυμήθηκαν) τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που έγινε ακριβώς πριν από 2.500 χρόνια. Συγκεκριμένα, η ναυμαχία και η νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (οι απόψεις διίστανται ανάμεσα στην 22α, την 28η και την 29η) και θεωρείται από τις σημαντικότερες της παγκόσμιας ιστορίας.

Το υπουργείο Παιδείας, θεωρώντας ότι η ναυμαχία έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., ζήτησε από τα σχολεία να οργανώσουν χθες ένα δίωρο ενημέρωσης των μαθητών για το σημαντικό γεγονός. Για τη ναυμαχία, ενημερωτικό εκπαιδευτικό υλικό υπάρχει στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στο οποίοι οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν να ανατρέξουν. Επίσης, υπάρχει υλικό από το πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020». Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η νίκη των Ελλήνων οφειλόταν κυρίως στη στρατηγική ικανότητα του Θεμιστοκλή και στην ανώτερη ναυτική τέχνη και στο ελεύθερο φρόνημα των Ελλήνων, που ανέτρεψαν πάλι τη λογική των αριθμών κι έγραψαν Ιστορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή