Κ. Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία απειλείται από εχθρούς και αντιπάλους της

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία απειλείται από εχθρούς και αντιπάλους της

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία τη σύγχρονη εποχή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο φετινό Athens Democracy Forum, το οποίο περιέγραψε ως μια «νέα μη – κανονικότητα» λόγω της πανδημίας, καθώς διεξάγεται ψηφιακά.

«Το φετινό Athens Democracy Forum εφιστά την προσοχή μας στο γεγονός ότι (…) στις μέρες μας, η Δημοκρατία δοκιμάζεται, απειλείται, παραβιάζεται, υπονομεύεται και ανατρέπεται από πλείστους όσους εχθρούς και αντιπάλους της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως τονίζει, ωστόσο, στις «δυτικές, φιλελεύθερες δημοκρατίες, δεν έπαψε ποτέ ο αγώνας για ίσα δικαιώματα» κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, υπενθυμίζει ο θάνατος της κορυφαίας δικαστή των ΗΠΑ, Ruth Bader Ginsburg.

Επιπλέον, η κ. Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι «στις μέρες μας η Δημοκρατία απειλείται από την άνοδο αυταρχικών ηγετών, οι οποίοι επιδιώκουν να στερήσουν τον Τύπο από την ελευθερία του, τη Δικαιοσύνη από την ανεξαρτησία της, την αντιπολίτευση από τα δικαιώματά της, το κράτος δικαίου από την οικουμενική ισχύ του».

Τόνισε, μάλιστα, ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει και από τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας που συναντώνται στο Διαδίκτυο, από τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις ολιγαρχίες που την κρατούν «σε ομηρία», από τη μείωση της συμμετοχής των πολιτών σε αυτήν καθώς και από τις υπερβολικές ανισότητες και τη φτώχεια.

Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι το φετινό Athens Democracy Forum καλεί σε εκ νέου οραματισμό της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι αξίες που την κρατούν ακμαία είναι «η ευγένεια, ο σεβασμός προς τον άλλο, ο σεβασμός για το κράτος δικαίου και το αίσθημα ευθύνης προς την κοινότητα και τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή