Σήμερα η απόφαση για τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Σήμερα η απόφαση για τακτοποίηση των αυθαιρέτων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αποφάσεις του σχετικά με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Παρά τις πιέσεις των εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου, η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων «κατηγορίας 5» έληξε χθες και από σήμερα ισχύει η προσαύξηση του προστίμου για τα αυθαίρετα των υπολοίπων κατηγοριών. 

Χθες, πάντως, το υπουργείο άφησε παράθυρο στο ενδεχόμενο να επιτρέψει να μείνουν «ανοικτές» για μερικές ημέρες ακόμα οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ δυσλειτουργεί εδώ και εβδομάδες. 

Χθες το πρωί ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου είχαν συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, υπό τον πρόεδρό του, Γιώργο Στασινό. 

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να δώσει παράταση στη ρύθμιση, ωστόσο δέχθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο η ηλεκτρονική πύλη του ΤΕΕ να παραμείνει για λίγες ημέρες ανοικτή για τα αυθαίρετα «κατηγορίας 5»: όχι όμως για νέες αιτήσεις, αλλά για να ολοκληρωθεί η υπαγωγή (δηλαδή να συμπληρωθεί η αίτηση με το παράβολο) σε όσες αιτήσεις είχαν τις προηγούμενες ημέρες υποβληθεί. Η τελική απόφαση του υπουργείου θα ανακοινωθεί σήμερα. 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ υποστήριξαν ότι στην «κατηγορία 5» δεν περιλαμβάνονται μόνο αυθαίρετα που δεν έχουν οικοδομική άδεια ή έχουν πολύ μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και άλλες κατηγορίες, που μπορεί ένας ιδιοκτήτης να μη γνωρίζει ή αυθαίρετα που για εξωγενείς λόγους δεν μπορούν να δηλωθούν άμεσα. Γενικώς, το ΤΕΕ υποστηρίζει τη «μονιμοποίηση» του μηχανισμού νομιμοποίησης, πάντα με την «κόκκινη γραμμή» του 2011 (κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο να μη λειτουργήσει… διασταλτικά, με δεδομένο ότι καμία δήλωση δεν ελέγχεται στην πράξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος). 

Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από το ΤΕΕ να υποβάλει εγγράφως τις προτάσεις του, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί (με νομοθετική ρύθμιση) η συνέχιση της δυνατότητας νομιμοποίησης για κάποιες ειδικές κατηγορίες (π.χ. για ακίνητα στην Καρδίτσα και άλλες πλημμυρόπληκτες περιοχές). Ωστόσο ο υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεσμευτεί σχετικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως «φουντώνει» και η οργή των μηχανικών απέναντι στο συλλογικό τους όργανο, αναφορικά με τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής για τα αυθαίρετα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τηλέφωνα του ΤΕΕ «έσπασαν» χθες από μηχανικούς που διαμαρτύρονταν ότι η εφαρμογή δεν λειτουργούσε ούτε καν τα ξημερώματα. 

• Χθες έληξε και η ανάρτηση του κτηματολογίου στον Δήμο Αθηναίων. Οσοι έχουν υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα «προσωρινή» αντίρρηση θα μπορούν να την οριστικοποιήσουν εντός 15 ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή