Προς καθολική χρήση της μάσκας

Προς καθολική χρήση της μάσκας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή τους στραμμένη στην Αττική, που συνεχίζει να «δίνει» τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, αφού τουλάχιστον δύο στις τρεις νέες ημερήσιες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται στο λεκανοπέδιο, παρακολουθούν οι υγειονομικές αρχές την εξέλιξη του δεύτερου κύματος στη χώρα μας. Η μη υποχώρηση των κρουσμάτων ενδεχομένως να φέρει πιο κοντά και νέα μέτρα, με το επικρατέστερο σενάριο προς το παρόν να είναι η καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. 

Χθες αργά το απόγευμα σήμανε συναγερμός όταν εντοπίσθηκαν δεκάδες κρούσματα –τουλάχιστον 35, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό– σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας. Επιτόπου έσπευσαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε αυστηρή σύσταση για 4 χωριά της Θήβας (Μουρίκι, Πλατανάκια, Υπατο, Λουτούφι) και ένα της Χαλκίδας (Λουκίσια), ζητώντας να παραμείνουν όλοι οι κάτοικοι στα σπίτια τους και να μείνουν κλειστά τα σχολεία. Η απόφαση ελήφθη μετά την ιχνηλάτηση 63χρονης, που νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ. 

Χθες ανακοινώθηκαν 354 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 195 στην Περιφέρεια Αττικής. Καταγράφηκαν τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών (ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 391), ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. 

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται και μια μικρή αύξηση στα κρούσματα που εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας. Από την 1η Ιουλίου έως και χθες, στις πύλες εισόδου είχαν καταγραφεί 1.498 περιστατικά, εκ των οποίων τα 218 την τελευταία εβδομάδα. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό είναι η Αλβανία (203 κρούσματα από την 1η Ιουλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου), η Γαλλία (181 κρούσματα), η Βουλγαρία (107), η Ρουμανία (95) και η Τσεχία (87). 

Με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και τον ΕΟΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ζητεί να γίνεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση των τεστ για τον κορωνοϊό για τα παιδιά και κάλυψη του κόστους –έστω και μερική– από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως σημειώνει, προκειμένου να μπορούν οι παιδίατροι να κάνουν διάγνωση για ένα παιδί με συμπτώματα θα πρέπει να γίνει μοριακό τεστ είτε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο – κέντρο υγείας είτε σε ιδιωτικό εργαστήριο, όπου το κόστος είναι δυσβάστακτο, ειδικά για μια μέση οικογένεια που μπορεί να έχει 2-3 παιδιά και τα οποία μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές από λοίμωξη του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οδηγός του μετρό με COVID-19

Θετικός στην CΟVID-19 διαπιστώθηκε οδηγός του μετρό (γραμμή 3) ύστερα από σχετικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε οικειοθελώς. Ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε και ξεκίνησαν ήδη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι απολυμάνσεις στους χώρους όπου βρέθηκε ο εργαζόμενος των ΣΤΑΣΥ πριν από την επιβεβαίωση της νόσου. Πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών του και είχε προγραμματιστεί διεξαγωγή τεστ σε όλους τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Ο ίδιος βρίσκεται από προχθές το βράδυ στο σπίτι του σε απομόνωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήρθε σε επαφή με επιβάτες, καθώς η καμπίνα του οδηγού είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο συρμό. Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζομένου στο μετρό καθώς τον περασμένο Αύγουστο είχε βρεθεί θετικός στον ιό τεχνίτης των ΣΤΑΣΥ. Στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά της διασποράς του κορωνοϊού ξεκινά σήμερα και η ενίσχυση του πλέγματος δρομολογίων των ΟΣΥ με λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Ετσι ο ΟΑΣΑ ενισχύεται με 200 οχήματα και 550 επιπλέον οδηγούς σε ημερήσια βάση. Οι πρώτες από τις 60 συνολικά γραμμές που ανατίθενται είναι οι «504: Θρακομακεδόνες – Σ.Σ. Δεκελείας – Κηφισιά» και «740: Ολυμπιακό Χωριό – ΣΚΑ – Αχαρναί – Αγ. Αννα». Οι χρονοαποστάσεις των δύο δρομολογίων θα βελτιωθούν σημαντικά κατά 5 και 17,5 λεπτά αντίστοιχα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή