«Ανοιχτή» η εφαρμογή του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα για όσους ήδη υπέβαλαν αίτηση

«Ανοιχτή» η εφαρμογή του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα για όσους ήδη υπέβαλαν αίτηση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοιχτή» θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική εφαρμογή του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τα αυθαίρετα, για όσες αιτήσεις κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι «κανείς από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης». Επίσης το υπουργείο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ειδικά για τις πλημμυρόπληκτες περιοχές, ενώ κάποιες παρανομίες που σήμερα εντάσσονται στην «κατηγορία 5» να «μεταφερθούν» με νομοθετική ρύθμιση στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία πολεοδομικών αυθαιρεσιών, ώστε να συνεχιστεί η νομιμοποίησή τους έως το 2026. 

Με την πολυαναμενόμενη ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε τα όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την τύχη της ρύθμισης. Παράταση επισήμως δεν δόθηκε, ωστόσο θα επιτραπεί στους μηχανικούς που ξεκίνησαν τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση τις προηγούμενες ημέρες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. 

«Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι αν η εν λόγω «ανοχή» θα αφορά μόνο τα αυθαίρετα κατηγορίας 5, η προθεσμία για τα οποία έηξε χθες, ή και αυθαίρετα των υπολοίπων κατηγοριών, που μποπρούν να συνεχίσουν να νομιμοποιούνται έως το 2026 αλλά από σήμερα θα καταβάλλουν πρόστιμο προσαυξημένο κατά 20%.

Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μελετά νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Επιπλέον, «το υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4. Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

«Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων. Θα ακολουθήσουν σύντομα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και άλλων εκκρεμοτήτων που χρονίζουν στο θέμα αυτό. Προτεραιότητα μας είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων για να σταματήσουν – πολιτεία, πολίτες και τεχνικός κόσμος – να σπεύδουν την τελευταία στιγμή για εμβαλωματικές διευθετήσεις», κααταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία εντός Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν περισσότερες από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις.

Απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες από μηχανικούς για την (υπο)λειτουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι ανταποκρίθηκε καλά για την επισκεψιμότητα που δέχθηκε. «Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, παρότι δεν είναι σχεδιασμένο για τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων και δεδομένων – αρχείων (καθώς σε μέση ημερήσια βάση τα τελευταία 9 χρόνια ο αριθμός δηλώσεων κινείται σταθερά στο ύψος των 400-500 ανά ημέρα), κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις. Οι υπηρεσίες του ΤΕΕ αύξησαν την διαθεσιμότητα των υπολογιστικών πόρων περισσότερο από 300% και για περιόδους κατά 500%, αλλά τα προβλήματα πρόσβασης δεν έλειψαν. Το πληροφοριακό σύστημα σταθερά εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί 2.000 ταυτόχρονους  χρήστες», αναφέρει. Συνολικά, από το 2011 έχουν δηλωθεί μέσω του ΤΕΕ περί τις 1,9 εκατ. πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή