Εξ αποστάσεως μάθημα με απουσίες – Μαθητική πορεία στο κέντρο

Εξ αποστάσεως μάθημα με απουσίες – Μαθητική πορεία στο κέντρο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα εξ αποστάσεως θα γίνονται τα πρωινά για τους μαθητές το σχολείο των οποίων τελεί υπό κατάληψη. Οι απόντες, και άρα οι καταληψίες, θα παίρνουν απουσίες. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κύμα των καταλήψεων, που ανέρχονται σε περίπου 770 σε όλη τη χώρα. Σήμερα, το Συντονιστικό των Μαθητών έχει προγραμματίσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας (στις 12 από τα Προπύλαια) και σε άλλες πόλεις. Συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και σύλλογοι γονέων. Παράλληλα, μετά τη στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων από την ΚΝΕ από την αρχή των καταλήψεων προ δύο εβδομάδων, χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις καταλήψεις. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ», αναφέρουν ότι προ ημερών έγινε προσπάθεια (με διαύλους τις Νεολαίες) να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το ΚΚΕ και να σταματήσουν οι καταλήψεις.

Ειδικότερα, χθες η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων. Από αύριο (σημ.: δηλαδή, σήμερα), στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται το πρόγραμμα. Θεμιτή κάθε θέση, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι θα σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος στα σχολεία, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές ενός κατειλημμένου σχολείου θα κάνουν μάθημα με απουσίες, ενώ οι καταληψίες δεν θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και άρα θα παίρνουν απουσία.

Βέβαια, ορισμένα αιτήματα των καταληψιών εστιάζουν στη σχολική πραγματικότητα, όπως στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και στην ανησυχία των παιδιών για την αύξηση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού σε τμήματα των 25 μαθητών. Για αυτό ζητούν «σπάσιμο» των τμημάτων σε μικρότερα, με 15 μαθητές. Από την άλλη υπάρχουν και αιτήματα που δεν αφορούν σχολικά ζητήματα όπως η μη αγορά αεροσκαφών ή ο σχεδιασμός για τον χρόνο έναρξης της στρατιωτικής θητείας.

«Fake news»

Χθες, πάντως, το υπουργείο έκανε λόγο για «fake news και στην Παιδεία», απαντώντας στους μαθητές αλλά και στην αντιπολίτευση. Ενδεικτικά, το υπουργείο λέει ότι «μετά 15 ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ανέρχονται στο 0,01% των μαθητών και στο 0,02% των εκπαιδευτικών», «στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα», «οι έως τώρα προσλήψεις αναπληρωτών ανέρχονται στις 32.291, ενώ προετοιμάζουμε και τρίτη φάση εντός των επόμενων ημερών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος δήλωσε στην «Κ» ότι «το υπουργείο Παιδείας ας μιλήσει με τους μαθητές, ας δώσει λύση στα αιτήματά τους. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε ανάμεσα στο υπουργείο και τα παιδιά. Εφόσον το υπουργείο αναφέρει ότι μόλις το 3% του συνόλου των τμημάτων έχει πάνω από 26-27 μαθητές, ας βρει λύση, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός. Το μόνο που θα κατορθώσει με αυτή την τακτική είναι να κάνει πιο μεγάλο και αποφασιστικό το μαθητικό κίνημα».

Από την πλευρά του ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν “πυγμής” απαντά η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις δίκαιες κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος» και προσθέτει ότι «το άνοιγμα των σχολείων έγινε με σοβαρότατες αστοχίες, λάθη και ελλείψεις».

«Είμαστε δίπλα στους μαθητές μας στις μεγάλες, πολύμορφες κινητοποιήσεις για το αυτονόητο δικαίωμα μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών για την ασφαλή διά ζώσης πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία», ανέφερε το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) Εκπαιδευτικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή