Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα 2.500 χρόνια από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα 2.500 χρόνια από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 21 κανονιοβολισμούς έγινε δεκτή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χθες, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην τελετή εορτασμού του επετειακού έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020». Ο συμβολισμός για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία –που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ.– έγινε εντονότερος από την παρουσία της τριήρους «Ολυμπιάς», της πυραυλακάτου «Ρίτσος» και της φρεγάτας «Ναυαρίνο», ως τεκμήριο για την αδιατάρακτη συνέχεια της ισχύος των Ελλήνων στη θάλασσα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παρά τα αυστηρότατα μέτρα που επιβάλλει η πανδημία και την παρουσία μόνον των ελαχίστων επισήμων στην εκδήλωση, το κλίμα ήταν πανηγυρικό: τους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με μαέστρο τον πλωτάρχη Γεώργιο Τσιλιμπάρη και αποσπάσματα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για το «Αξιον Εστί».

Την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία καλωσόρισαν στο Βασσάνειο Μέγαρο της Σχολής ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο διοικητής της Σχολής, υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος. Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Ετους, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, υπογράμμισε: «Δικαιώνουμε τη μνήμη των ηρώων όταν κάνουμε τις αξίες τους βίωμα, όταν εμπνεόμαστε έναν καλύτερο κόσμο, όταν υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την ελευθερία, όταν νιώθουμε πως από εκείνες τις μάχες, δεν μας χωρίζουν 25 αιώνες, αλλά μας ενώνουν κοινές επιλογές». Σημείωσε, επίσης, ότι ο εορτασμός δεν είναι μόνον φόρος τιμής στο παρελθόν αλλά εφαλτήριο για ένα κοινό, ελπιδοφόρο μέλλον.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα 2.500 χρόνια από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα-1
Τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν στο ακέραιο.

«Αισθανόμαστε δέος και συγκίνηση για την αυτοθυσία και το απαράμιλλο φρόνημα των γενναίων των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας», τόνισε με τη σειρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνοντας και εκείνη μια διαφορετική –μη στατική– προσέγγιση στον εορτασμό διευκρινίζοντας: «Οχι μόνο για τα πολεμικά τους κατορθώματα και τη σθεναρή αντίστασή τους στον κατακτητή. Οι επικές αυτές στιγμές, που ανακαλούμε και γιορτάζουμε 2.500 χρόνια μετά, συγκροτούν την ιστορική μας συνείδηση και συμπυκνώνουν τις θεμελιώδεις αξίες των πολιτικών και πολιτισμικών μας καταβολών».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, τη γενική γραμματέα της UNESCO Audrey Azoulay, την Αντρη Αναστασιάδη, σύζυγο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας του επετειακού έτους «Θερμοπύλες- Σαλαμίνα 2020». Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Κεντρικός ομιλητής της σημαντικής αυτής εκδήλωσης ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ο οποίος επίσης στάθηκε στο πώς μπορούν οι αξίες των προγόνων να μπολιάσουν το παρόν αλλά και το μέλλον. Επιστέγασμα και καρπός του επετειακού έτους η «Διακήρυξη για τη δημοκρατία και έναν παγκόσμιο αξιακό πολιτισμό», η οποία θα «ταξιδέψει» σε ολόκληρο τον κόσμο συλλέγοντας υπογραφές από κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή