«Αυστηρή τήρηση των μέτρων από άτομα τρίτης ηλικίας»

«Αυστηρή τήρηση των μέτρων από άτομα τρίτης ηλικίας»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους από πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού, αποφεύγοντας άσκοπες επαφές και τηρώντας σχολαστικά τις προφυλάξεις, τονίζει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία με αφορμή την 1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που βρήκε τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας να αντιμετωπίζουν άλλη μία σοβαρή επιδημία σε γηροκομείο. Η Εταιρεία προτρέπει τα ηλικιωμένα άτομα να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, να φορούν μάσκα και να κρατούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως με ΜΜΜ. Εφιστά την προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό, την επιμελή λήψη των φαρμάκων τους αλλά και τη συχνή ιατρική παρακολούθηση για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, ενώ συστήνει ήπια σωματική δραστηριότητα και ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες. 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στα άτομα τη τρίτης ηλικίας. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας, άμισθος επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Καραϊτιανός, «ο κορωνοϊός και οι συνέπειές του ανέτρεψαν τη ρουτίνα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, στερώντας τους απλές καθημερινές συνήθειες, οδηγώντας τους στην απομόνωση και την απέραντη μοναξιά». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό, «οι ηλικιωμένοι παραμέλησαν τις εξετάσεις τους και τη φαρμακευτική τους αγωγή με αποτέλεσμα, μόλις η καραντίνα ήρθη, να διαπιστώνουμε σοβαρές επιπλοκές και επιβάρυνση ή απορρύθμιση της υγείας τους».

«Δεν είναι μόνοι»

Να υποστηρίξουμε συναισθηματικά τους ηλικιωμένους που δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία, μας καλούν το Ινστιτούτο Prolepsis και η ομάδα του προγράμματος «Φιλία σε κάθε ηλικία», υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας το 24% των ηλικιωμένων (περίπου 552.000 άτομα) ζει μόνο του. Η ομάδα έχει θέσει σε λειτουργία τη γραμμή φιλίας 210-61.01.300 (λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και με χρέωση αστικής κλήσης), στην οποία μπορούν να καλούν άτομα 65 ετών και άνω που αισθάνονται μοναξιά ή και είναι κοινωνικά αποκλεισμένα. «Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω του κορωνοϊού, πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας των ηλικιωμένων. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες ηλικιωμένοι και πολλά αγαπημένα μας πρόσωπα που βιώνουν ακόμα πιο έντονα τη μοναξιά. Ας δείξουμε έμπρακτα και με τον πιο απλό τρόπο ότι δεν είναι μόνοι», αναφέρει η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή