ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή στα ΑΕΙ με φυσική παρουσία

epistrofi-sta-aei-me-fysiki-paroysia0

Βάρος στα διά ζώσης μαθήματα και όχι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνει το υπ. Παιδείας για τη λειτουργία των πανεπιστημίων κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό διεφάνη κατά τη χθεσινή επίσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη στο Πάντειο και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμο. 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και στις υγειονομικές συνθήκες, οι οποίες υπαγορεύουν την εφαρμογή ενός υβριδικού συστήματος διδασκαλίας, δηλαδή διδασκαλία που συνδυάζει τη διά ζώσης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να αποφεύγεται η υψηλή συγκέντρωση ατόμων σε μαθήματα με μεγάλα ακροατήρια. Από την άλλη βέβαια υποστήριξε με έμφαση τη σημασία της ασφαλούς επιστροφής στα μαθήματα με φυσική παρουσία, τονίζοντας ότι «η παράταση της απουσίας των φοιτητών από τον χώρο του πανεπιστημίου θα απέβαινε εις βάρος τους και εις βάρος της σχέσης που αναπτύσσουν μαζί του». 

Στις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός με τις πρυτάνεις του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χριστίνα Κουλούρη και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κ. Μαρία Νικολαΐδη, συζητήθηκαν τόσο τα θέματα που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας, όσο και ευρύτερα ζητήματα λειτουργίας και στελέχωσης των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια ζητούν να μπορούν να ορίσουν τον τρόπο διδασκαλίας καθώς επίσης και ενίσχυσή τους με διδακτικό προσωπικό, αφού λόγω της μη αναπλήρωσης των συνταξιοδοτήσεων κινδυνεύουν να σταματήσει η διδασκαλία μαθημάτων.