Απουσία για κάθε ημέρα κατάληψης

Απουσία για κάθε ημέρα κατάληψης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή στην κατάληψη σημαίνει απουσία. Αυτό επανέλαβε χθες εμφατικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα προς μαθητές και γονείς για τη λήξη των καταλήψεων. Μάλιστα, χθες η ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε ότι οι καταλήψεις άρχισαν να μειώνονται, ξεκινώντας από την Κεντρική Μακεδονία όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αλέξανδρου Κόπτη, οι καταλήψεις έχουν περιοριστεί στο μισό, περίπου στις 50. Συνολικά, έως προχθές, οι καταλήψεις ήταν περίπου 750, ωστόσο χθες πηγές μιλούσαν για 680. 

Χθες, στην Αττική οι μαθητές που μετέχουν στις καταλήψεις πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, στο τέλος του οποίου έγιναν επεισόδια. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο μαθητών (17 και 21 ετών) σχολείου του Πειραιά, οι οποίοι κατηγορούνται ότι μετείχαν στα επεισόδια, ενώ ένας εξ αυτών φέρεται να μετείχε στην ομάδα που πετούσε βόμβες μολότοφ.

Ειδικότερα, σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε χθες η απόφαση για απουσία στην περίπτωση που ένας μαθητές μετέχει σε κατάληψη του σχολείου του. Tο υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές». Και ξεκαθάρισε: «Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες».

Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στην «Κ» εξέφρασαν τη δυσφορία για την εμπλοκή των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια του υπουργείου να «ελέγξει» τις καταλήψεις. Χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι τάσσεται κατά των καταλήψεων. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αντί να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, επιλέγουν τον απαράδεκτο δρόμο των απειλών, των εκφοβισμών και της τρομοκρατίας. Η άθλια επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη δεν θα περάσει. Κανένας συνάδελφος να μην υλοποιήσει τις αντιδημοκρατικές εντολές του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε η ΟΛΜΕ, προκηρύσσοντας για σήμερα και αύριο στάσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς σε υπό κατάληψη σχολεία.

Από την πλευρά του, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κ. Κεραμέως για κυνισμό, αυταρχισμό και fake news σε σχέση με τα στοιχεία που διένειμε. «Το υπουργείο αναφέρει πως τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 είναι στο 3% του συνόλου… Σοκάρει η παραδοχή πως περίπου 40.000 μαθητές αποτελούν για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση μια στατιστική ασημαντότητα». «Οι σημερινές, μεγαλειώδεις, μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα έδειξαν εμφατικά ότι η τρομοκρατία και οι απειλές της κυβέρνησης έπεσαν στο κενό», ανέφερε η ΚΝΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή