«Οσοι προσπάθησαν δεν θα μείνουν εκτός ρύθμισης»

«Οσοι προσπάθησαν δεν θα μείνουν εκτός ρύθμισης»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική εφαρμογή του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τα αυθαίρετα, για όσες αιτήσεις κατατέθηκαν αλλά δεν διεκπεραιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ειδικά για τις πλημμυρόπληκτες περιοχές και κάποιες παρανομίες που σήμερα εντάσσονται στην «κατηγορία 5» να «μεταφερθούν» με νομοθετική ρύθμιση στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία πολεοδομικών αυθαιρεσιών, ώστε να συνεχιστεί η νομιμοποίησή τους έως το 2026.

Η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι σίγουρο ότι… έμεινε αξέχαστη (αλλά όχι με την καλή έννοια) στους δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς που ασχολούνται με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Το «ρεκόρ» σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, με 12.500 δηλώσεις σε μία ημέρα. Ωστόσο, τα παράπονα για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΤΕΕ ήταν πολλά και το ΤΕΕ έσπευσε να απολογηθεί, επικαλούμενο την υπερφόρτωση της εφαρμογής. Οπως ανέφερε, οι δηλώσεις κινούνται συνήθως στις 400-500 την ημέρα, με ανώτατο όριο τους 2.000 ταυτόχρονους χρήστες. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάντως δέχθηκε τελικά, όπως είχε διαφανεί, να ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους (με την καταβολή του παραβόλου) για όσες δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι προχθές τα μεσάνυχτα. «Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί  τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, χωρίς να διευκρινίζει με ποιο τρόπο και για πόσες ημέρες. 
Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μελετά νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Επιπλέον, «το υπουργείο συζητεί την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών, που έχουν υπαχθεί στην κατηγορία 5, να μεταφερθούν στην κατηγορία 4».

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε επίσης ότι εκπονείται πλάνο δράσης για την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου νόμου (ειδικά για το θέμα του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης). 

Τέλος, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή