Η λάθος συνταγή των ΕΛΤΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την ειδική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στην ελληνική γαστρονομία, που κυκλοφόρησε από τα ΕΛΤΑ στα τέλη Ιουλίου, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Η σειρά συγκέντρωσε εξαιρετικά αρνητικές κριτικές από ανθρώπους ειδικούς γύρω από τη γαστρονομία και όχι μόνο.

Παρουσιάζει τέσσερα πιάτα, συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση, αρνάκι με πατάτες στον φούρνο, μουσακά, χορτόπιτα και χταπόδι. Αλλά πώς τα παρουσιάζει; Σε μια εποχή που το food styling και η φωτογράφιση πιάτων και πρώτων υλών έχουν αναχθεί σε υψηλή τέχνη και ακόμη και οι ερασιτέχνες foodies του Instragram ανεβάζουν υπέροχα στιγμιότυπα, οι φωτογραφίες στα γραμματόσημα των ΕΛΤΑ αποτελούν ντροπή και προκαλούν θυμό. 

Δικαίως υπήρξαν τόσες αρνητικές αντιδράσεις. Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική γαστρονομία έχουν γίνει άλματα μέσα και έξω από τις κουζίνες. Μέσα στις κουζίνες, νέοι, ταλαντούχοι Ελληνες σεφ, πολυταξιδεμένοι και κοσμοπολίτες, αρκετοί απ’ αυτούς με θητεία σε σπουδαία εστιατόρια του εξωτερικού και με εξαιρετική γνώση των σύγχρονων τάσεων και αντιλήψεων, μπολιάζουν την παράδοση με καινούργιες ιδέες, στήνουν τα μαγαζιά τους με προσήλωση στην κάθε λεπτομέρεια, πειραματίζονται και καινοτομούν. Γύρω απ’ αυτούς, μια μεγάλη κοινότητα θεωρητικών της γεύσης, κριτικών και δημοσιογράφων πασχίζει να αναδείξει όσο καλύτερα μπορεί κάθε πτυχή της ελληνικής γαστρονομίας με άρθρα και εκτενή αφιερώματα σε περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές. 

Σε όλη την Ελλάδα, από τη Χαλκιδική μέχρι την Τήνο και την Κρήτη, διοργανώνονται φεστιβάλ γαστρονομίας από δραστήριους και ανήσυχους ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να προβάλλουν με τον πιο δυναμικό και πρωτότυπο τρόπο τους θησαυρούς του τόπου τους. Ενα δίκτυο παραγωγών, ανθρώπων της εστίασης, δημοσιογράφων, συνεργάζεται με έναν μοναδικό στόχο. Να γίνουν τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να αποκτήσει το μαγειρικό brand name της χώρας προστιθέμενη αξία. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται και επιμένουν χωρίς καμία βοήθεια ή στήριξη τις περισσότερες φορές από την πολιτεία, είναι λογικό να απογοητεύονται και να θυμώνουν. 

Η σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ συμβολίζει αυτό ακριβώς που πολεμάνε. Την έλλειψη φαντασίας και σοβαρότητας, την προχειρότητα. Είναι πραγματικά κρίμα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να υπονομεύουν αυτή την ομαδική δουλειά. Και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς με μεγάλη χαρά θα πρόσφεραν τις γνώσεις τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή