Προειδοποιήσεις με φόντο την αξιολόγηση των μέτρων

Προειδοποιήσεις με φόντο την αξιολόγηση των μέτρων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί στάθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων την Παρασκευή.

«Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας παράταση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ τόνισε: «Η όποια συζήτηση για νέα μέτρα δεν βοηθάει. Το στοίχημα είναι να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη».

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στην Αττική, συνέστησε υπομονή, καθώς τα αποτελέσματα κάποιων μέτρων χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να αξιολογηθούν. «Μένει να δούμε την εξέλιξη τα επόμενα 24ωρα» πρόσθεσε. «Εάν όλοι στη χώρα για 14 μέρες συμφωνήσουμε ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα για μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής, ο ιός θα νικηθεί. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται, αλλά είναι και ευθύνη ατομική και κοινωνική» συνέχισε.

«Αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που είναι σε ισχύ, δεν χρειάζεται κανένα lockdown. Είμαστε μακριά από λογικές lockdown, γιατί πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που έχουμε». Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα προτείνει νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο. «Αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς γι αυτό» σημείωσε.

Στο επίκεντρο η Αττική – Συναγερμός και στην Πέλλα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την Παρασκευή, στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει η Αττική. Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ότι τα νέα κρούσματα στη χώρα είναι 460, εκ των οποίων 207 στην Αττική.

Η δυναμική της επιδημίας, όπως είπε, είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, με τον αριθμό των διαγνώσεων να έχει αυξητικές τάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανασταλεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Διαμήνυσε μάλιστα ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης. Επιπλέον, έκανε λόγο για έντονο επιδημιολογικό φορτίο στην Κύθνο, η οποία από το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

460 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 460. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ.

Το τελευταίο 24ωρο, κατεγράφησαν πέντε θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 398. Παράλληλα, 85 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή