Στάση αναμονής για αξιολόγηση των μέτρων

Στάση αναμονής για αξιολόγηση των μέτρων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού που έχουν ήδη ληφθεί βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές της χώρας, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η «μάχη» με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, απέφυγαν να απαντήσουν στην ερώτηση για νέα μέτρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η συζήτηση δεν βοηθάει. Εάν όλοι συμφωνήσουμε για 14 ημέρες να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουμε πει, ο ιός θα νικηθεί». 

Σημειώνεται ότι ήδη έχει συμπληρωθεί δεκαήμερο από τη λήψη των πιο πρόσφατων μέτρων στην Αττική και οι ειδικοί πρόκειται τα επόμενα 24ωρα να αποφανθούν εάν αυτά απέδωσαν. Εως και χθες η καμπύλη των νέων κρουσμάτων ήταν σταθερή, η επιδημία στον Δήμο Αθηνών δείχνει σημάδια υποχώρησης, και το σενάριο δραματικής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται. Οπως προειδοποίησε, ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης απαιτείται προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού ενόψει και της έλευσης του χειμώνα οπότε οι καιρικές συνθήκες θα μας «κλείσουν μέσα». 

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 460 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 85 ασθενείς με COVID-19, ενώ δηλώθηκαν και πέντε επιπλέον θάνατοι, ο συνολικός αριθμός των οποίων από την αρχή της επιδημίας έως και χθες φτάνει τους 398. Μεταξύ αυτών και ένας από τους ηλικιωμένους ένοικους του γηροκομείου στον Αγιο Παντελεήμονα, ο οποίος ωστόσο όπως έγινε γνωστό νοσηλευόταν σε νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού το τελευταίο δεκαήμερο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε για θετικά κρούσματα στο γηροκομείο μόλις την περασμένη Τετάρτη. Συνολικά έχουν βρεθεί στο γηροκομείο 47 κρούσματα (42 σε ενοίκους και πέντε σε εργαζομένους). Ελέγχους για ενδεχόμενα κενά στη λήψη μέτρων και τη διαχείριση της συγκεκριμένης επιδημίας διενεργεί η Αρχή Εθνικής Διαφάνειας και οι επόπτες Δημόσιας Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι έχει παραγγελθεί και εισαγγελική έρευνα για τη συγκεκριμένη συρροή. 

Eξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε ο κ. Χαρδαλιάς την κατάσταση στο Μαυροβούνι Σκύδρας, όπου εντοπίστηκαν χθες 114 κρούσματα μεταξύ εργαζομένων σε εταιρεία κονσερβοποιίας, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους της Πέλλας, να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προστασίας και συγκεκριμένα στη χρήση μάσκας, στην τήρηση των αποστάσεων και στην αποφυγή συγχρωτισμού. Στη Σκύδρα Πέλλας μετέβησαν εσπευσμένα, χθες, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, και η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου για να συντονίσουν ενέργειες διαχείρισης και περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή. Σημειώνεται ότι οι χώροι επεξεργασίας τροφίμων, λόγω των εργασιακών συνθηκών (συγχρωτισμός, περιβαλλοντική θερμοκρασία κ.ά.) έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την εκδήλωση επιδημιών. Και στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν συρροές σε εργοστάσια στην Καβάλα, στα Γιαννιτσά και το Κορωπί. 

Στο «Σωτηρία»

Αναφορικά με τη συρροή κρουσμάτων στη Θωρακοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία» –νοσοκομείο αναφοράς– όπου προχθές εντοπίστηκαν τρεις γιατροί και δύο νοσηλευτές θετικοί στον κορωνοϊό, τα αποτελέσματα από τον έλεγχο 38 εργαζομένων στην κλινική ήταν αρνητικά. 

Τέλος, την επέκταση της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 η οποία πλέον θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή