Στόχος των ερευνών και ο εντοπισμός του Παλαιοκώστα

Στόχος των ερευνών και ο εντοπισμός του Παλαιοκώστα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση των αστυνομικών ότι ο 42χρονος αναρχικός, που συνελήφθη για την αποθήκη με τα εκρηκτικά στο Κουκάκι ήταν ο συντάκτης των προκηρύξεων της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) μοιάζει να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα από την εξέταση ψηφιακών πειστηρίων (σκληροί δίσκοι, USB κ.ο.κ) που κατασχέθηκαν σπίτι του. Σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο εξάλλου, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) βρήκαν αυτούσια την προκήρυξη για τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Ηταν σε αρχείο PDF που, όπως ανακοινώθηκε, είχε δημιουργηθεί σε χρόνο προγενέστερο της δημοσίευσής της στο Athens Indymedia. Το αρχείο μετατράπηκε από Word σε PDF στις 9.32 μ.μ. της 5ης Ιανουαρίου 2016 και το κείμενο ανάληψης ευθύνης αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 12.46 π.μ. της 6ης Ιανουαρίου, τρεις και πλέον ώρες αργότερα. 

Σε χρόνο προγενέστερο της σύλληψής του, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει ομοιότητες στο ύφος των κειμένων της ΟΛΑ, με αντίστοιχα που έφεραν την υπογραφή του 42χρονου καλλιεργώντας τους την πεποίθηση ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τις προκηρύξεις της οργάνωσης. Το πρόσφατο εύρημα στον σκληρό δίσκο που κατασχέθηκε από το σπίτι του, θεωρούν ότι αποτελεί επιβεβαίωση των εκτιμήσεών τους. Το επίμαχο αρχείο που, προς το παρόν τουλάχιστον, μοιάζει να «καίει» τον 42χρονο συνδέοντάς τον με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης, ήταν μέσα σε ένα ψηφιακό φάκελο μαζί με δεκάδες άλλα αρχεία και ο τίτλος του δεν παρέπεμπε στην προκήρυξη για την επίθεση στο ΣΕΒ. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι ο 42χρονος πιθανότατα δεν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο PDF με το κείμενο ανάληψης ευθύνης είχε παραμείνει αποθηκευμένο σε εξωτερικό σκληρό δίσκο που είχε στην κατοχή του. Την εκτίμησή τους αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, μετά την επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» και τη δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης ανάληψης ευθύνης, ο 42χρονος είχε καταστρέψει με οξύ και πετάξει στα σκουπίδια έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

Στο εύλογο ερώτημα που ανακύπτει γιατί επέλεξε να κρύψει τις πρώτες ύλες για την κατασκευή βόμβας στην αποθήκη στο Κουκάκι που είχε νοικιάσει με τα πραγματικά του στοιχεία, τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι ο κατηγορούμενος θεώρησε εσφαλμένα ότι η δραστηριοποίησή του στον χώρο των εκδόσεων και η αποθήκευση βιβλίων στο μόλις 10 τετραγωνικών μέτρων υπόγειο αποτελούσε επαρκή κάλυψη για τον ίδιο. Τα 24ωρα που έχουν μεσολαβήσει από τη σύλληψή του στο Κουκάκι μέχρι σήμερα, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα βιβλιοπωλείο στην Κυψέλη καθώς επίσης και σε μία ακόμα αποθήκη με βιβλία στα Εξάρχεια, την οποία ο 42χρονος διαχειριζόταν από κοινού με έναν αναρχικό, παλιό γνώριμο των διωκτικών αρχών, δίχως πάντως να προκύψουν ευρήματα.  

Για τους γνωρίζοντες, οι παραπάνω εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι στόχος των ερευνών, εκτός από την απενεργοποίηση ή την εξάρθρωση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών είναι ο εντοπισμός του επικηρυγμένου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο τελευταίος εξάλλου έχει συσχετιστεί με το δέμα-βόμβα που το 2010 τραυμάτισε θανάσιμα τον αξιωματικό Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Οσο χάνει τα στηρίγματά του είναι πιθανόν να μείνει ακάλυπτος», σχολιάζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη. 

Ανοικτό αφήνουν τέλος το ενδεχόμενο να βρεθεί και δεύτερο κρησφύγετο με πυρομαχικά ή όπλα, όπως και το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο όνομα της ΟΛΑ, προκειμένου να διαψευστούν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και αποκαλύψεις σχετίζονται με τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή