ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη άφησε τη σφραγίδα της στη δίκη της Χ.Α.

i-proedros-m-lepenioti-afise-ti-sfragida-tis-sti-diki-tis-ch-a0

Η εμβληματική πρόεδρος της δίκης της Χρυσής Αυγής, η αρεοπαγίτης πλέον Μαρία Λεπενιώτη, είναι το κεντρικό πρόσωπο που την προσεχή Τετάρτη θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύκροτη δίκη με μείζονα πολιτική και ποινική σημασία.
Είναι η δικαστής, που πριν από πεντέμισι χρόνια ανέλαβε το τιμόνι μιας εξαιρετικά δύσκολης –και πολιτικά φορτισμένης– δίκης και τα κατάφερε. Γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.

Η Μαρία Λεπενιώτη, μία δικαστικός που κατά κοινή ομολογία έχει υψηλή νομική κατάρτιση αλλά πρωτίστως σημαντικές δυνατότητες να διευθύνει και να βρίσκει λύσεις στα πολύ δύσκολα, κράτησε τη διαδικασία της δίκης παρά τις εντάσεις, τις αντεγκλήσεις, το φορτισμένο κλίμα, σε υψηλό επίπεδο. Επέβαλε τάξη και αντιμετώπισε δίκαια όλες τις πλευρές. Εδωσε λόγο σε όλους, αφαίρεσε τις ακρότητες από κατηγορουμένους, σεβάστηκε τα θύματα, επέδειξε ψυχραιμία, δικαστικό κύρος, νηφαλιότητα και η διεύθυνση της δίκης υπήρξε από την πλευρά της στιβαρή και όπως έπρεπε.

Ποια είναι όμως η Μαρία Λεπενιώτη που έφερε εις πέρας μια τόσο σημαντική δίκη; Η επαγγελματική της διαδρομή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984, σε ηλικία 26 ετών, και σήμερα πια, στα 62 της, είναι αρεοπαγίτης ενώ όταν ξεκίνησε η δίκη είχε τον βαθμό του εφέτη. Θα μείνει άλλα πέντε χρόνια στο δικαστικό σώμα καθώς οι δικαστικοί φεύγουν στα 67.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με άριστα στο Αστικό-Εργατικό Δίκαιο, είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Ολοι εκτιμούν ότι η απόφαση για την εγκληματική δράση στελεχών της Χ.Α., όποια κι αν είναι, θα φέρει αναμφίβολα τη σφραγίδα της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης διαδραμάτισαν και τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου, ο Ανδρέας Ντόκος και η Γεσθημανή Τσουλφόλγου. Εισαγγελέας η Αδαμαντία Οικονόμου που προκάλεσε αντιδράσεις με την πρότασή της για απαλλαγή των πολιτικών στελεχών της Χ.Α.