H αποκατεστημένη παιδική χαρά του Ζαππείου ανοίγει τις πόρτες στα παιδιά της Αθήνας

H αποκατεστημένη παιδική χαρά του Ζαππείου ανοίγει τις πόρτες στα παιδιά της Αθήνας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ορφέας δεν είχε κλείσει καλά καλά τα τρία του χρόνια. Καθόταν ήσυχα με τη νεότατη γιαγιά του δίπλα από την κορδέλα των εγκαινίων, που τον χώριζε από το να απολαύσει την παιδική χαρά στο Ζάππειο. Λίγα μέτρα πιο πέρα ήταν ο παράδεισός του: πάνω στον φυσικό χλοοτάπητα βρίσκονταν τα ωραιότερα παιχνίδια στον κόσμο, χώρος για παιχνίδι, τρέξιμο και ξεγνοιασιά. Ο μπόμπιρας έκανε και το «ποδαρικό» στο έργο που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και τα πρώτα του βήματα γέμισαν όλους εμάς που ήμασταν εκεί με μεγάλη χαρά. 

Η παιδική χαρά του Ζαππείου πρωτολειτούργησε το 2005 με μεγάλο κόστος κατασκευής και φιλοδοξίες. Το 2014 έκλεισε οριστικά καθώς είχε απαξιωθεί από την έλλειψη φύλαξης, τους βανδαλισμούς και τις φθορές. Η ανακαίνιση της  πραγματοποιήθηκε το 2020 με δωρεά Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου, μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτισμού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας». Το έργο ολοκληρώθηκε έπειτα από άοκνες προσπάθειες της προέδρου, κ. Χριστίνας Βαγενά και των μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. 

H αποκατεστημένη παιδική χαρά του Ζαππείου ανοίγει τις πόρτες στα παιδιά της Αθήνας-1
Το Ζάππειο Μέγαρο έχει πλέον μια καταπληκτική παιδική χαρά.

Χρειάστηκε αποφασιστικότητα και αφοσίωση από την πλευρά τους για να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Ομως η προσπάθεια άξιζε τον κόπο και ο χώρος είναι χάρμα οφθαλμών, μια νότα αισιοδοξίας στην καρδιά της πόλης, πλάι σε ένα από τα πιο εμβληματικά οικοδομήματα της πρωτεύουσας. Αν η αισθητική μας διαμορφώνεται εξ απαλών ονύχων, τότε οι μικροί Αθηναίοι θα έχουν το προνόμιο να παίζουν και να τρέχουν σε ένα περιβάλλον που είναι φτιαγμένο με φροντίδα και καλαισθησία. Tον αγιασμό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού. Παρευρέθηκαν η Μαρίνα Μαρτίνου, ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, και περιορισμένος αριθμός καλεσμένων, λόγω της πανδημίας.

H αποκατεστημένη παιδική χαρά του Ζαππείου ανοίγει τις πόρτες στα παιδιά της Αθήνας-2
Ολα τα παιχνίδια είναι φτιαγμένα με φροντισμένα υλικά.

‘Οπως υπογράμμισε η Χριστίνα Βαγενά: «Το έργο είναι ένα  “δώρο” για τα παιδιά και τους γονείς της Αθήνας, σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία η πανδημία μας έκανε να αντιληφθούμε την ανάγκη για ποιοτικούς δημόσιους χώρους άθλησης και παιχνιδιού». Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης με ιδιαίτερη έμφαση τη Μαρίνα Μαρτίνου, που παρακολούθησε με ιδιαίτερη έγνοια την ολοκλήρωση της προσπάθειας και είχε προσωπική φροντίδα ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. 

H αποκατεστημένη παιδική χαρά του Ζαππείου ανοίγει τις πόρτες στα παιδιά της Αθήνας-3
Ο μικρός Ορφέας με τη γιαγιά του κάνουν ποδαρικό.

Η παιδική χαρά του Ζαππείου απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και σε δραστηριότητες για τους εφήβους. Ο εξοπλισμός –εμπλουτισμένος  με πλήθος λειτουργιών ανά ηλικιακή ομάδα–  ξεφεύγει από τα συμβατικά πρότυπα των ελληνικών παιδικών χαρών, με  δραστηριότητες  και για τα  παιδιά που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, παρέχοντας  αυτονόητα τη μέγιστη ασφάλεια. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού είναι κατασκευασμένο από φυσική ξυλεία και όλα τα δάπεδα  από υδατοπερατά υλικά, στη λογική εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον. Στις επιφάνειες πτώσης του εξοπλισμού έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως φυσικά-χαλαρά υλικά (βότσαλο). Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι έχει αποφευχθεί η χρήση τεχνητού χλοοτάπητα και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο φυσικός χλοοτάπητας στον περιβάλλοντα χώρο.
Διατηρώντας στο έπακρο το φυσικό ανάγλυφο, δίνονται απεριόριστες δυνατότητες για ελεύθερο δημιουργικό παιχνίδι που κάνουν την αναμορφωμένη παιδική χαρά του Ζαππείου τόπο συνάντησης για όλη την οικογένεια. Η λειτουργία της γίνεται με απόλυτη ασφάλεια τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα για την COVID-19 αλλά και με συνεχή πλέον φύλαξη.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή