ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «γραφείο» στα Εξάρχεια και το… ντελίβερι ναρκωτικών

Στα κρησφύγετα και στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν 47 κιλά χασίς, 88 μπουκάλια λάδι κάνναβης, 574 γραμμάρια κοκαΐνης, ενάμισι κιλό επεξεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα») και 5.500 χάπια έκσταση.

Ηταν μέσα Αυγούστου όταν ένας πληροφοριοδότης της Αστυνομίας προέτρεψε τα στελέχη της Ασφάλειας Αθηνών να ερευνήσουν τη λειτουργία του επονομαζόμενου «γραφείου» στα Εξάρχεια. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, μυστικοί αστυνομικοί της υπηρεσίας έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο παρακολουθήσεων για να λύσουν τον γρίφο. Το πέτυχαν τελικά την περασμένη Τετάρτη, όταν συνέλαβαν τέσσερις Ελληνες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με την κατηγορία ότι διακινούσαν ναρκωτικά, κάνναβη και κοκαΐνη, στα στενά γύρω από την πλατεία. Οπως προέκυψε, το «γραφείο» δεν ήταν άλλο από ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Ανδρέα Μεταξά, όπου έκρυβαν ναρκωτικά και απ’ όπου οι καλοί και έμπιστοι πελάτες μπορούσαν να παραλαμβάνουν τις «παραγγελίες» τους, κυρίως κοκαΐνη.

Ενα ακόμα κρησφύγετο διατηρούσαν στην οδό Ιουλιανού, στον Αγιο Παντελεήμονα. Τα μέλη του κυκλώματος πουλούσαν την κάνναβη χονδρική σε μετανάστες από την Αλγερία, τους οποίους αποκαλούσαν «Λιβανέζους». Οι ίδιοι εξυπηρετούσαν απευθείας μόνο όσους πελάτες αγόραζαν κοκαΐνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες. Σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν ντελίβερι τα ναρκωτικά στους πελάτες: «Θυμάσαι το μαγαζί που ήμασταν προχθές στο Κολωνάκι; Θα πας στον μπάρμαν 6g» ακούγεται να λέει ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, 32 ετών στον κατά 10 χρόνια μεγαλύτερο συνεργό του, που εκτελούσε χρέη μεταφορέα.

Η άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα έγινε στις 21 Αυγούστου και από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προέκυψαν η διάρθρωση και η δράση της ομάδας. Σε αυτή διαπιστώθηκε ότι μετείχαν δύο ακόμα άτομα, μία γυναίκα 33 ετών και ένας άνδρας 32 ετών. Είχαν και αυτοί πρόσβαση στο «γραφείο» της Ανδρέα Μεταξά, ενώ στη δικογραφία υπάρχουν ακόμα τηλεφωνικοί αριθμοί 16 πελατών του κυκλώματος.
Πάντως, για να μην καταγράφονται οι κατηγορούμενοι είχαν εφεύρει ένα πρωτότυπο τρόπο επικοινωνίας χρησιμοποιώντας παιχνιδομηχανές, όπως το Playstation, τις οποίες συνέδεαν σε δίκτυο μεταξύ τους μέσω Ιντερνετ. Στα κοινά τηλέφωνα προσπαθούσαν να είναι προσεκτικοί, όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία. «Ε… ένα μισό γίνεται;», ακούγεται να ρωτά άγνωστος τον φερόμενο ως αρχηγό. «Οχι γιατί το τέτοιο… τι να σου πω τώρα από το τηλέφωνο», ακούγεται να του απαντά εκείνος.

Τη 12η Σεπτεμβρίου η μυστική έρευνα λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα όταν στις 2 τα ξημερώματα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., έπειτα από σωματικό έλεγχο, συνέλαβαν τον 42χρονο μεταφορέα του κυκλώματος για κατοχή ενός γραμμαρίου κοκαΐνης και τεσσάρων γραμμαρίων χασίς. Τον προσήγαγαν στο τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Αν και αρχικά στα στελέχη της Ασφάλειας Αθηνών υπήρξε ανησυχία ότι ο 42χρονος θα προσπαθούσε να εξαφανίσει τα ναρκωτικά από τα κρησφύγετα φοβούμενος πιθανό εντοπισμό τους, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οπως ακούστηκε να λέει αργότερα στον 32χρονο συνεργό του, κατάφερε να δικαιολογήσει στους αστυνομικούς της Κυψέλης την κατοχή των ναρκωτικών, λέγοντάς τους ότι προορίζονταν για προσωπική χρήση.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν επαφές με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που συχνάζουν στην περιοχή, ενώ τις ημέρες που στην πλατεία Εξαρχείων υπήρχαν προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις εκείνοι περιόριζαν τη δράση τους. Κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στα κρησφύγετα και τα σπίτια τους βρέθηκαν 47 κιλά χασίς, 88 μπουκάλια λάδι κάνναβης, 574 γραμμάρια κοκαΐνης, ενάμιση κιλό επεξεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα») και 5.500 χάπια ecstasy.

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τη σύλληψή του ο 32χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν υποψίες ότι εκεί συναντήθηκε με μέλη ενός άλλου κυκλώματος διακίνησης, που εξαρθρώθηκε μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα από μια άλλη αστυνομική υπηρεσία, τη Δίωξη Ναρκωτικών Κομοτηνής πριν τα μέλη του ολοκληρώσουν τη μεταφορά 500.000 χαπιών ecstasy από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ερευνάται το ενδεχόμενο τα 5.500 ναρκωτικά χάπια που βρέθηκαν στα Εξάρχεια να προέρχονται από την ίδια παρτίδα που κατασχέθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Εφεραν εντυπωμένο το λογότυπο Tesla και περιείχαν διπλάσια ποσότητα δραστικής ουσίας σε σχέση με τα χάπια ecstasy που κατάσχονται συνήθως στη χώρα. Τα εισήγαγαν στην Ελλάδα από την Ολλανδία, δύο κουρδικής καταγωγής Ιρακινοί υπήκοοι με ποινικό παρελθόν σε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών. 

Ποινικό παρελθόν είχαν και τα μέλη του κυκλώματος των Εξαρχείων για ναρκωτικά και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.