Προ των πυλών η καθολική χρήση μάσκας

Προ των πυλών η καθολική χρήση μάσκας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόδοση που θα έχουν τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Αττική αναμένει να δει η κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στις περαιτέρω κινήσεις της, την ώρα που οι συνωστισμοί σε πλατείες και πάρκα συνεχίζονται και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας παραμένει, καθώς τα κρούσματα καταγράφουν συνεχώς τριψήφια νούμερα και οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε πως είναι «δώρον άδωρον» να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όταν δεν εφαρμόζονται αυτά που ισχύουν, ενώ αναφερόμενος στον δείκτη μετάδοσης του κορωνοϊού Rt σημείωσε πως «επιμένει κοντά στο όριο του 1». Αυτό -όπως είπε- «είναι καλό γιατί δεν ξεφεύγει, και κακό γιατί δεν πέφτει εκεί που θέλουμε, δηλαδή στο 0,7-0,8».

Ο κ. Γώγος επέκρινε τις εικόνες συνωστισμού σε χώρους διασκέδασης, λέγοντας ότι αποτελούν μια κλασική εστία υπερμετάδοσης, καθώς ο ένας είναι πάνω στον άλλο και χωρίς μάσκες. «Πώς θα ελέγξουμε παρόμοιες καταστάσεις; αυτό ήδη απαγορεύεται», τόνισε ο καθηγητής σχολιάζοντας τις εικόνες με πλήθος ατόμων να διασκεδάζουν χωρίς μέτρα.

Ειδικά για την καθολική χρήση μάσκας, τόνισε ότι είναι κάτι που πρακτικά ήδη ισχύει, καθώς η οδηγία είναι μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Το θέμα είναι αν εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο καθηγητής και απηύθυνε εκ νέου σύσταση προς όλους να φοράνε τη μάσκα παντού όπου μπορούν ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί διαφωνιών στο εσωτερικό της επιτροπής, τόνισε ότι οι απόψεις που εκφράζονται είναι πολυσυλλεκτικές, όλα γίνονται με δημοκρατικό τρόπο και στο 95% των περιπτώσεων οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ομόφωνες.

Ίσως, τόνισε, παρεξηγείται το πράγμα από ορισμένες τοποθετήσεις όσων μιλάμε προς τα έξω, αλλά δεν είναι έτσι. Χαρακτήρισε αρκετά αποτελεσματική τη διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη των αποφάσεων για μέτρα, η οποία έχει πολυπαραγοντική βάση. Συνεκτιμούν οι ειδικοί σειρά δεκτών, από τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έως  τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται αλλά και των αριθμό των κλινών και των ΜΕΘ.

Στην καθολική χρήση της μάσκας αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Μάριος Λαζανάς, σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού που μπορούν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σε συναυλίες, σε πλατείες, καφενεία ή λαθραίες συγκεντρώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης, ενώ διερωτήθηκε πώς τελικά μπορεί να πειστεί ο κόσμος.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επίσης πρότεινε αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, όπου είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ίος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή ακόμα και μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των καθ’ ύλην αρμοδίων, που ωστόσο τονίζουν εμφατικά «ότι δεν έχει νόημα η λήψη μέτρων εάν αυτά δεν τηρούνται». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή