Επέκταση μέτρων σε περισσότερες περιοχές

Επέκταση μέτρων σε περισσότερες περιοχές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται διαρκώς η λίστα με τις περιοχές της χώρας που μπαίνουν σε καθεστώς, ειδικών περιοριστικών μέτρων, λόγω του κορωνοϊού, ενώ η Αττική παραμένει το «επίκεντρο της επιδημίας» με περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Από σήμερα το πρωί και για τις επόμενες επτά ημέρες, το «μοντέλο Πόρου» θα εφαρμοστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στα Ιωάννινα, περιοχές στις οποίες τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένος αριθμός νέων λοιμώξεων COVID-19. Μόνο χθες εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα στα Ιωάννινα και έξι στην Αχαΐα. Το μοντέλο αφορά, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ., την αναστολή κάθε είδους κοινωνικών εκδηλώσεων, την απαγόρευση συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. 

Χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 303 επιπλέον κρούσματα του κορωνοϊού, ο οποίος πλέον έχει επιβεβαιωμένα προσβάλλει 20.142 άτομα στη χώρα. Διασωληνωμένοι σε εντατική θεραπεία νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 83 ασθενείς με COVID-19. Χθες καταγράφηκαν και 8 νέοι θάνατοι λόγω της νόσου. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα ήταν έως και χθες 417. 

Από τα 303 νέα κρούσματα, τα 269 χαρακτηρίζονται εγχώρια, εκ των οποίων 167 εντοπίζονται στην Αττική. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά το γεγονός αυτό, η Αττική δεν έχει φτάσει ακόμα στο «κόκκινο», γεγονός που θα ενεργοποιούσε και την πρόβλεψη των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για καθολική χρήση μάσκας. Προς το παρόν κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περιοχές της Αθήνας όπου εντοπίζονται πολλά κρούσματα. Επειτα από κεντρικές πλατείες στον Δήμο Αθηναίων, χθες κινητές ομάδες – ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, για τη λήψη δειγμάτων για έλεγχο κορωνοϊού από πολίτες που προσέρχονταν μόνοι τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή κλιμάκια του ΕΟΔΥ είχαν διενεργήσει τεστ αντιγόνων (rapid test) στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487, από τα οποία ανευρέθησαν 20 θετικά. Ιδιος αριθμός θετικών κρουσμάτων εντοπίστηκε σε ελέγχους που διενήργησαν το προηγουμενο Σαββατοκύριακο 18 κλιμάκια στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και συγκεκριμένα στους Δήμους Εδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας, μετά και τον εντοπισμό της συρροής κρουσμάτων σε κονσερβοποιία της περιοχής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.479 rapid test εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο γιατρός και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΕΚΠΑ, αυτή τη στιγμή σε σχεδόν όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται 419 ΚΟΜΥ, εκ των οποίων 102 στην Περιφέρεια Αττικής, 60 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 37 σε Κρήτη. Συνολικά έχουν πραγματοποιήσει 313.601 δειγματοληψίες (σχεδόν το 25% όσων έχουν γίνει συνολικά από της αρχή της επιδημίας), κυρίως σε πύλες εισόδου, επιχειρήσεις και δομές φροντίδας/φιλοξενίας ηλικιωμένων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή