Αντίστροφη μέτρηση για Χ.Α.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος χρόνου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά πεντέμισι χρόνια, καθώς το δικαστήριο αύριο, Τετάρτη, ανακοινώνει την ετυμηγορία του, που έχει μείζονα πολιτική και ποινική σημασία. Η απόφαση για την εγκληματική δράση στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, με δεδομένη την πρόταση της εισαγγελέως της δίκης Αδαμαντίας Οικονόμου, που έχει προτείνει την απαλλαγή των κατηγορουμένων από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, αφαιρώντας έτσι κάθε πολιτική και κατ’ επέκταση ποινική ευθύνη από τα δικαζόμενα πολιτικά στελέχη.

Αν το δικαστήριο δεν υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση και οδηγηθεί σε απόφαση καταδίκης για τα πολιτικά στελέχη, δηλαδή δεχθεί ότι υπήρχε πολιτική κατεύθυνση για τις εγκληματικές δράσεις της Χ.Α. που περιγράφονται στο βαρύ κατηγορητήριο, τότε η απόφαση για να εκδοθεί στο σύνολό της θα πάρει μέρες.

Αν όμως υπάρξει αθώωση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δίωξη του ναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας και μάλιστα όταν έχει εκδηλώσει εγκληματικές δράσεις, τότε τα πράγματα θα τελειώσουν γρήγορα, και το δικαστήριο μπορεί και αύριο να ολοκληρώσει την έκδοση της αποφάσεώς του.

Οποια κι αν είναι η ετυμηγορία του δικαστηρίου, αύριο το πρωί, στις 11, η εμβληματική πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτου θα ανακοινώσει το σημαντικότερο, που θα καθορίσει την πορεία της δίκης, αλλά και θα σηματοδοτήσει απόλυτα την τελική δικαστική του κρίση. Θα ανακοινώσει δηλαδή την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, με άλλα λόγια εκεί θα δηλωθεί απόλυτα από το δικαστήριο αν τα πολιτικά στελέχη θα κριθούν ως υπεύθυνα για τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χ.Α., που έφθασαν ώς τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι όποιες εκτιμήσεις για το πού θα κινηθεί η απόφαση του δικαστηρίου, σε αυτή τη φάση είναι παρακινδυνευμένες, καθώς ώς την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξει ή πάντως διαμορφώνεται ώς το τέλος, αλλά όλοι όσοι έχουν εικόνα αυτής της δίκης, σημειώνουν τη σημαντική και καθοριστική παρουσία της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτου κατά την πολύχρονη δικαστική διαδικασία και εκτιμούν πως η απόφαση θα φέρει τη σφραγίδα της, ενώ στη δίκη σημαντική συνεισφορά είχαν και τα άλλα δύο μέλη, η Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος.

Ωστόσο, το κρίσιμο είναι η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή. Μετά θα προσμετρηθούν ελαφρυντικά, αν γίνουν δεκτά, τελικές ποινές και ποιοι θα πάνε μέσα.

Η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α., που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, αποτέλεσε τη μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό χώρο οργανωμένης ποινικής αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου με εγκληματικές δραστηριότητες, προσδίδοντας στη διαδικασία πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Η Δικαιοσύνη, που οργάνωσε την ποινική δίωξη των στελεχών της Χ.Α. το 2013 μετά τη στυγερή δολοφονία Φύσσα, ανέλαβε ένα τεράστιο πολιτικό και ποινικό βάρος, το οποίο θα αποτιμηθεί με τη δικαστική απόφαση. Πάντως, η εισαγγελική διαχείριση του θέματος από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον αντεισαγγελέα Χαρ. Βουρλιώτη υπήρξε υποδειγματική με την άσκηση της ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση που έδωσε τη δυνατότητα να κινηθεί η ποινική διαδικασία και να γίνουν οι συλλήψεις των πολιτικών στελεχών.

Σοβαρή δουλειά έγινε και από την ανάκριση (Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου) με τη συνδρομή από εισαγγελικής πλευράς του έμπειρου Ισίδωρου Ντογιάκου, που έκανε και την εμπεριστατωμένη πρόταση παραπομπής στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο όμως με πλειοψηφία 2 προς 1 (υπήρξε μειοψηφία) τελικά παρέπεμψε τα πολιτικά στελέχη σε δίκη για εγκληματική οργάνωση. Πρόεδρος του συμβουλίου η Ισιδώρα Πόγκα.

Κατά την πολύχρονη δικαστική διαδικασία που καθορίστηκε από την παρουσία της προέδρου της δίκης, δοκιμάστηκαν με εμφατικό τρόπο οι αντοχές του δικαστικού μας συστήματος, ενώ ο προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας (μέχρι προχθές) Κων. Σταμαδιάνος έδωσε μάχη να ολοκληρωθεί η δίκη και να βρίσκεται κάθε φορά κατάλληλος χώρος προς εκδίκαση.

Εν αναμονή της απόφασης αύριο Τετάρτη. Ολα εκεί θα κριθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή