Μπλόκο σε αεροπλάνο που ναύλωσαν Ολλανδοί ακτιβιστές

Μπλόκο σε αεροπλάνο που ναύλωσαν Ολλανδοί ακτιβιστές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή στη γραμμή της «προσφοράς αλληλεγγύης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό υπό όρους» η ολλανδική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Την επίσημη λειτουργία της πρώτης εκ των τριών σχεδιαζόμενων δομών για ασυνόδευτους ανήλικους ανακοίνωσαν ήδη από κοινού οι δύο κυβερνήσεις. Προς το παρόν, η Ολλανδία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο οργανώθηκε με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες, ομάδα ενεργών πολιτών από την Ολλανδία σε μια εκδήλωση ακτιβισμού στην Ελλάδα επιχείρησε να πιέσει την κυβέρνησή τους να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο στην Ολλανδία, εφόσον, όπως τονίζουν, υπάρχει η σχετική διάθεση από τοπικές αρχές. Ναύλωσαν αεροπλάνο χωρητικότητας 189 επιβατών, προκειμένου να παραλάβουν άμεσα αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο και να τους μεταφέρουν στην Ολλανδία. Το εν λόγω αεροπλάνο απογειώθηκε χθες το πρωί από το Ρότερνταμ. Ωστόσο, όταν έφτασε στη Μυτιλήνη δεν του δόθηκε άδεια προσγείωσης, οπότε και άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας.  

Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διεμήνυσε σχετικά ότι «συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Ολλανδίας. Ενα κράτος συνεργάζεται με άλλα κράτη μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η παράκαμψη των θεσμοθετημένων διαδικασιών δεν μπορεί παρά να αποβεί εις βάρος των προσφύγων». Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε χαρακτηριστικά «ποιος θα αποφασίσει ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει; Με ποια κριτήρια; Πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τους ανθρώπους που ζητούν προστασία στην Ευρώπη».
Από την αρχή του μήνα τέθηκε επισήμως σε λειτουργία τo πρώτο ελληνο-ολλανδικό κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους στην ελληνική ενδοχώρα. Το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων εγκαινίασε η Ολλανδή υπουργός Μετανάστευσης, Ankie Broekers-Knol ψηφιακά, λόγω των μέτρων προφύλαξης από την COVID-19. 

Το κέντρο μακροχρόνιας φιλοξενίας, που θα προσφέρει διαμονή σε δεκαέξι ανήλικα κορίτσια και έφηβες μητέρες με τα βρέφη τους, είναι το πρώτο από τα τρία που θα δημιουργηθούν και τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν στέγη και προστασία σε συνολικά 48 ασυνόδευτους ανήλικους. Τα επόμενα δύο κέντρα θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας δεκαέξι ανήλικων έκαστο, προορίζονται για ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του έτους. 

Η κ. Broekers-Knol έχει διαθέσει την απαραίτητη χρηματοδότηση στην ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση Movement on the Ground, η οποία με τη σειρά της συνεργάζεται για το συγκεκριμένο πρότζεκτ και με την οργάνωση Home Project.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή