Ο φόνος του «Απάτσι» και η προ τετραετίας έρευνα στα Εξάρχεια

Ο φόνος του «Απάτσι» και η προ τετραετίας έρευνα στα Εξάρχεια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της παρανομίας περιγράφεται ο 60χρονος Βαγγέλης Πάλλης ή «Απάτσι», που δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα στην Καλλιθέα. Είχε κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες και μία απόδραση, ενώ πρωταγωνίστησε σε εξεγέρσεις στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων. Τη μακρά περίοδο εγκλεισμού του ανέπτυξε σχέσεις με τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο και μετά την αποφυλάκισή του το 2011 έδινε το «παρών» σε δίκες κατηγορουμένων για τρομοκρατία. 

Τον Ιούνιο 2016 ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στα Εξάρχεια με τίτλο «Οι αγώνες στις ελληνικές φυλακές, δύο δεκαετίες αγώνων και καταστολής». Η αστυνομία είχε μάλιστα ερευνήσει τυχόν ανάμειξή του στη δολοφονία 37χρονου Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών, γνωστού με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» την ίδια ακριβώς περίοδο, στην οδό Θεμιστοκλέους, δίχως πάντως ευρήματα.

Η δολοφονία έγινε λίγο μετά τις 4 π.μ. στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα. Οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του με πιστόλι έξι φορές. Αν και μέχρι αργά χθες τα αποτελέσματα της νεκροψίας δεν είχαν γίνει γνωστά,  αστυνομικές πηγές περιέγραψαν στην «Κ» ότι τουλάχιστον μία σφαίρα έπληξε τον 60χρονο στον θώρακα, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Τη στιγμή της ένοπλης επίθεσης ο Πάλλης ήταν πεζός, ενώ οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Τον πλησίασαν, ελάττωσαν ταχύτητα και ο ένας από τους επιβάτες πυροβόλησε εναντίον του έξι φορές. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον «Ευαγγελισμό», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκε ένα μηχανάκι που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του, δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν τη στιγμή της επίθεσης έφευγε ή είχε μόλις φτάσει εκεί.

Ο «Απάτσι» είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του επιχειρηματία Πητ Παπαδάκου το 1995 στο πάρκινγκ του ιπποδρόμου, ενώ είχε εξεταστεί ως ύποπτος για τη φονική επίθεση με θύμα τον 30χρονο ιδιοκτήτη αλόγων Δημήτρη Μιχαηλίδη. Συνελήφθη το 1996, ωστόσο κατάφερε να αποδράσει από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Λαμίας. Παρέμεινε στην παρανομία έως το 2002 όταν εντοπίστηκε από αστυνομικούς έξω από το Ασκληπείο Βούλας. Οδηγήθηκε στη φυλακή και πρωταγωνίστησε σε εξεγέρσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα Τρικάλων, Μαλανδρίνου και Κορίνθου. 

Το 2008,  η υπόθεση ξυλοδαρμού του από σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής Κορίνθου είχε προκαλέσει κύμα συμπαράστασης όχι μόνο από τον αναρχικό χώρο αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2010 φέρεται να είχε αυτοτραυματιστεί διαμαρτυρόμενος για τη μη χορήγησης τακτικής άδειας.

Στην Ασφάλεια Αττικής, που ανέλαβε την έρευνα για τη δολοφονία του, δεν υπήρχαν τα τελευταία χρόνια πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες, πλην ίσως κάποιων αναφορών για παρουσία του σε χαρτοπαικτικές λέσχες κ.τ.λ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή