Ενδείξεις εκτόνωσης στο μέτωπο των καταλήψεων

Ενδείξεις εκτόνωσης στο μέτωπο των καταλήψεων

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτόνωση των καταλήψεων καταγράφεται από χθες, αρχή της τρίτης εβδομάδας από την έναρξη των κινητοποιήσεων των μαθητών. Αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για μείωσή τους κατά 70%, ενώ το Συντονιστικό των μαθητών δεν δίνει αριθμό κατειλημμένων σχολείων, ωστόσο συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, αλλά όχι με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας όπως την περασμένη Πέμπτη αλλά με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο την Παρασκευή. Επίσης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αύριο στο Εφετείο Αθηνών εν αναμονή της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά της, πάντως, η ΟΛΜΕ συνεχίζει, όπως χθες και αύριο, τις τρίωρες στάσεις εργασίας (8-11 π.μ.) στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη και καλεί τις τοπικές ενώσεις καθηγητών να προκηρύξουν συμπληρωματικές στάσεις για το υπόλοιπο του ωραρίου. «Καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη» λέει η ΟΛΜΕ, καθώς η απόφασή της επί της ουσίας καλύπτει τους καθηγητές να μη βάλουν απουσία στους καταληψίες μαθητές.

Για το θέμα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι έως αργά χθες το απόγευμα δεν ήταν σαφής η εικόνα από τις περιφερειακές διευθύνσεις για το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Στόχος του υπουργείου είναι να πέσουν οι τόνοι, ενώ χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς «για τη γνώση και την αγάπη για τη μάθηση που εμφυσάτε σε κάθε παιδική ψυχή, για την όλη προσπάθεια που καταβάλατε μέσα στην πανδημία και συνεχίζετε να καταβάλλετε», όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών και κενά. Ενδεικτικό είναι ότι για μία ακόμη χρονιά, τα μαθητικά συμβούλια του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (γυμνασίου και λυκείου) απευθύνουν επιστολή στην κ. Κεραμέως ζητώντας την κάλυψη των ελλείψεων. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «οι διδακτικές ώρες που ματαιώνονται σε γυμνάσιο και λύκειο κάθε εβδομάδα είναι οι εξής: 22 ώρες φιλολογικών μαθημάτων (ΠΕ02), 14 ώρες Πληροφορικής, 10 και 8 ώρες Γαλλικών, 8 ώρες Κοινωνικών Επιστημών (εκ των οποίων 6 ώρες είναι για το μάθημα κατεύθυνσης της Κοινωνιολογίας στη Γ΄ Λυκείου), 8 ώρες Αγγλικών, 6 ώρες Γεωγραφίας, 4 ώρες Φυσικής, 4 ώρες Θρησκευτικών και 3 ώρες Χημείας. 

Συνολικά 87 ώρες δεν πραγματοποιούνται στο σχολείο μας εβδομαδιαίως». Το υπουργείο πάντως είχε σχεδιάσει να ανακοινώσει, έως αργά χθες το βράδυ πάνω από 7.000 νέες προσλήψεις αναπληρωτών.

Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτό το αίτημα του Γενικού Λυκείου Νάξου να μετονομαστεί σε «Μανώλης Γλέζος». Η απόφαση ήλθε με καθυστέρηση, όπως σχολίασε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, και μετά  διακομματική κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα. Για τη μετονομασία είχε αντιδράσει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Νάξου.

Διανομή συγγραμμάτων σε φοιτητές

Διάσταση απόψεων για τον τρόπο διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές καταγράφεται ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ). Ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «σε συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη ενημερωθήκαμε πως η επιδίωξη του υπουργείου είναι να μεταβούν οι φοιτητές στις πόλεις στις οποίες σπουδάζουν, συνεπώς να πραγματοποιηθεί η διανομή των συγγραμμάτων από τα τοπικά σημεία διανομής. Είναι απολύτως θεμιτή η θέση του υπουργείου να ωθήσει τους φοιτητές να βρεθούν στις πόλεις που βρίσκονται τα πανεπιστήμια στα οποία έχουν εγγραφεί. Ομως είναι βέβαιο ότι υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν, ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών δεν θα μεταβεί στον τόπο σπουδών του». Ο Σύλλογος ζητεί την αποστολή των συγγραμμάτων στους φοιτητές κατ’ οίκον με εταιρείες κούριερ, όπως έγινε και στο εαρινό εξάμηνο 2019-20. «Είναι ένα σύστημα που δοκιμάστηκε σε ακόμα δυσκολότερες συνθήκες (γενικό lockdown) και η επιτυχία άγγιξε το απόλυτο, καθώς οι φοιτητές παρέλαβαν τα βιβλία τους σε ποσοστό 97,5%», όπως λέει. Τέλος, τη δυνατότητα να διενεργούνται εξ αποστάσεως τα μεταπτυχιακά μαθήματα στα ΑΕΙ, το χειμερινό εξάμηνο 2020-21, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή