Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας τεσσάρων επιπέδων

Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας τεσσάρων επιπέδων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργοποίηση ενός χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, ο οποίος θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα (ετοιμότητα, επιτήρηση, αυξημένη επιτήρηση, αυξημένος κίνδυνος) για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανακοίνωσε, ο χάρτης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο στοχευμένων τοπικών μέτρων. Όπως είπε, το πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα βασίζεται σε δείκτες και θα αποτυπώνεται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων, ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 6.234. Ενημέρωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά.

Σημείωσε δε πως η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Παρατήρησε επιπλέον ότι τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει -όπως συμπλήρωσε- ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Γκ. Μαγιορκίνης: Αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας τον χειμώνα

Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για ήπιες αυξητικές τάσεις στα νέα κρούσματα τον τελευταίο μήνα, ενώ τόνισε πως αυξάνεται σταδιακά η πίεση στο σύστημα υγείας, δεδομένου ότι οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 80 τις τελευταίες ημέρες. Προειδοποίησε επίσης πως αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας με την πτώση της θερμοκρασίας, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες, και υπογράμμισε πως θα χρειαστεί προσπάθεια και προσήλωση.

Σημείωσε εξάλλου πως μελέτη δείχνει ότι υπάρχει κόπωση από μέτρα, ωστόσο όπως είπε, έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Πάντως, παρατήρησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

To υπουργείο Υγείας έστειλε τις νέες προδιαγραφές για τις μάσκες

Στο μεταξύ, εστάλησαν από το υπουργείο Υγείας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι νέες προδιαγραφές για τις μάσκες. Το παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση του δ.σ. της Ένωσης. 

Η ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, έχει αποταθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν πρέπει να διεξαχθεί ή όχι νέος διαγωνισμός για την παραγωγή τους.

Έκτακτα μέτρα από σήμερα σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Αξίζει να σημειωθεί πως σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκαν από σήμερα, Τρίτη, η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας και ο δήμος Ιωαννιτών, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τη Δευτέρα.

Παράλληλα, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου με απόφαση του πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Εβδομαδιαία Τακτική Ενημέρωση για τον COVID-19

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή