Τα χαρισματικά παιδιά στο προσκήνιο

Τα χαρισματικά παιδιά στο προσκήνιο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κρυμμένοι μέσα στους συμμαθητές τους! Ίσως μάλιστα εάν ο δάσκαλος ή ο γονιός δεν είναι ενημερωμένος, τα παιδιά αυτά να μεταδώσουν ακριβώς το αντίθετο από την πραγματικότητα μήνυμα: ότι δεν έχουν ταλέντο, ότι δεν κάνουν για την γνώση, ότι τους στιγματίζει κάποια υστέρηση. Και όμως πρόκειται για ταλαντούχα, χαρισματικά παιδιά. 

Παρά τις αυξημένες ακαδημαϊκές ικανότητές τους, οι συγκεκριμένοι μαθητές, το ποσοστό των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει το 7%, δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να αναπτύξουν, όσο θα μπορούσαν, το δυναμικό τους τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Η έλλειψη των κατάλληλων ακαδημαϊκών κινήτρων μπορεί να τους οδηγήσει σε αποσύνδεση από την εκπαιδευτική διαδικασία και σε ορισμένες περιπτώσεις σε διακοπή της φοίτησης, ειδικά αν ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η ενίσχυση των παιδιών μέσα στην καθημερινότητα της σχολικής τάξης και η δημιουργία ενός σταθερού, υποστηρικτικού περιβάλλοντος έχουν ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον, την εξέλιξή τους και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, που θα τους επιτρέψει να πετύχουν κάτι ξεχωριστό στην ενήλικη ζωή τους» ανέφερε στην «Κ» η κ. Γεωργία Τσουλφά, διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ένα δωρεάν εκπαιδευτικό online εργαλείο, το «E-Gift» (www.highability.eu), αναπτύχθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εκπαιδευτικών οργανισμών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών είναι και το CTY Greece. 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα «E-Gift» εξηγεί την έννοια της χαρισματικότητας και δίνει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τη μεθοδολογία ώστε να διακρίνουν, να προσεγγίσουν και να υποστηρίξουν τους χαρισματικούς μαθητές, όταν τους συναντούν μέσα στην τάξη, δίνοντας έμφαση και στις υποκατηγορίες τους: εκείνους που δεν αποδίδουν στην τάξη, εκείνους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και εκείνους που θεωρούνται υπερ-ταλαντούχοι.  

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα και με πολύ απλό τρόπο προσφέρει μία διερευνητική και εποικοδομητική επιμορφωτική εμπειρία στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους στην εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών, αλλά και σε γονείς και επαγγελματίες στον τομέα της χαρισματικότητας.

Το υλικό αναλύεται σε πέντε ενότητες και με μορφή βιντεοπαρουσιάσεων μέσω ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ χορηγείται και ανάλογη βεβαίωση παρακολούθησης.

Για δωρεάν εγγραφή, στην ιστοσελίδα www.highability.eu 

Επίσης το CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια προσφέρει η δυνατότητα σε παιδιά με υψηλές  ακαδημαϊκές ικανότητες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο να καλλιεργήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, μέσω των εξωσχολικών προγραμμάτων του. Τα προγράμματα του Κέντρου είναι Online Σύγχρονης Διδασκαλίας, Online Ασύγχρονης Διδασκαλίας, Σαββατοκύριακου και Θερινά, ενώ με την υποστήριξη των χορηγών του Κέντρου προσφέρεται σημαντικός αριθμός υποτροφιών για τα θερινά προγράμματα.

Σύμφωνα με το Κέντρο, για να μπορέσουν οι μαθητές να λάβουν μέρος στα προγράμματά του πρέπει να αξιολογηθούν μέσω εξετάσεων που έχουν σχεδιαστεί από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins (JHU CTY). Οι εξετάσεις είναι στα ελληνικά, δεν χρειάζονται προετοιμασία και απευθύνονται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας https://exams.cty-greece.gr/

Από τις Θετικές Επιστήμες προσφέρονται μαθήματα όπως Κρυπτολογία, Θεωρία Παιγνίων, Βιοϊατρικές Επιστήμες, Εγκληματολογία, Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης, Εισαγωγή στη Ρομποτική και τα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Νανοτεχνολογία: Μικρόκοσμοι Εν Δράσει!

Από τον χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών προσφέρονται μαθήματα όπως, Ο Κόσμος των Οικονομικών και της Επιχειρηματικότητας, Ηνωμένα Έθνη και Γεωγραφία: Άλλαξε τον Κόσμο, Ποίηση, Πεζογραφία και Γλώσσα: Μια Συγγραφική Ματιά, Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας, Διεθνείς Σχέσεις,  ενώ αρκετά μαθήματα, όπως το μάθημα της Διατροφής και του Κινηματογράφου συνδυάζουν περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία, δίνοντας μια διεπιστημονική προσέγγιση στη μάθηση.

Φέτος, λόγω της πανδημίας οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα και εγκαταστάσεις, όπου διασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων της Πολιτείας και του ΠΟΥ για την προστασία από τον κορωνοϊό. Οι εξετάσεις θα γίνουν σε Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βαμβακού Λακωνίας και Πάτρα μέσα στον Οκτώβριο.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα προστεθεί μια ακόμη ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων, η οποία προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο 2021, όπως και οι εξετάσεις στην Κύπρο.

Τo Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προσφέρει σε μαθητές εξωσχολικά καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα (ημερήσια, Σαββατοκύριακου, online και θερινά), μέσα από πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας. Το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας  της Ελλάδας, και είναι μέλος του European Council for High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το Center for Talented Youth του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ιδρυτικός δωρητής του CTY Greece είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεγάλοι δωρητές είναι ο Όμιλος Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η Intrasoft International, και η Star Bulk Carriers Corp. Χορηγός αερομεταφορών είναι η AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή