Τα συνδικαλιστικά μηνύματα των καταλήψεων

Τα συνδικαλιστικά μηνύματα των καταλήψεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταλήψεις των σχολείων φθίνουν, ωστόσο θεωρείται ότι προσέφεραν ευκαιρία για να διαμορφωθούν οι άτυπες συνδικαλιστικές συμμαχίες μεταξύ των παρατάξεων εν’ όψει των κρίσιμων ζητημάτων στα οποία αντιτίθεται η ΟΛΜΕ: της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Πρόκειται για δύο μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2021, αλλά κατά το τρέχον σχολικό έτος 2020-2021.

Ειδικότερα, από τα περίπου 770 κατειλημμένα σχολεία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, χθες υπό κατάληψη ήταν περίπου 200, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία θεωρεί ότι οι καταλήψεις θα λήξουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή (στις 12.00) συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι αλλά όχι πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, η επιλογή η διαμαρτυρία να γίνει στο Μαρούσι δείχνει πως εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα είναι αναλογικά μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. 

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές δείχνουν πλέον να εστιάζουν σε πάγια αιτήματα και όχι άμεσα σχετιζόμενα με την πανδημία. Ενδεικτικά, τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής στο κείμενό τους αντιτίθενται στην Τράπεζα Θεμάτων «που όταν εφαρμόστηκε άφησε δεκάδες χιλιάδες μαθητές μετεξεταστέους», θεωρούν «ότι έχουν λεφτά για να βάλουν κάμερες μέσα σε όλες τις σχολικές τάξεις της Ελλάδας, αλλά δεν έχουν λεφτά για καθηγητές και καθαριότητα», διαμαρτύρονται για «τα σχολεία που δεν ελέγχθηκαν ποτέ για τους σεισμούς και κινδυνεύει η ζωή μας. Τα κοντέινερ, τις αίθουσες που πλημμυρίζουν όταν βρέχει, τα χάλια εργαστήρια», όπως και για «το κόψιμο ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά λύκεια, την επίθεση που κάνατε στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία».

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών πάντως είχαν την στήριξη της ηγεσία της ΟΛΜΕ, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να βρίσκουν πεδίο σύγκλισης (παρότι πρόσκεινται σε διαφορετικά κόμματα) κατά της απόφασης της υπουργού κ. Νίκη Κεραμέως οι καθηγητές να βάζουν απουσία από τα τηλε-μαθήματα στους καταληψίες μαθητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς τα σχολεία των οποίων τελούσαν υπό κατάληψη , ενώ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος (μέλος της ΔΑΚΕ) κράτησε πολύ υψηλούς τόνους κατά της απόφασης να παίρνουν απουσίες οι καταληψίες. 

Οι μαθητικές καταλήψεις λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς έδωσαν την ευκαιρία στους συνδικαλιστές να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση εν’ όψει των μέτρων που το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να  υλοποιεί το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για την Τράπεζα Θεμάτων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για την οποία αναμένεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Στα μέτρα κάθε συνδικαλιστική παράταξη στην ΟΛΜΕ, έστω και με διαφορετική πολιτική αφετηρία, αντιτίθεται, και το συνδικαλιστικό «μέτωπο» εμφανίζεται αρραγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή