Επιμένουν οι Ολλανδοί ακτιβιστές

Επιμένουν οι Ολλανδοί ακτιβιστές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές αλλά και οι ολλανδικές αρχές είναι ενήμερες για τις κινήσεις της ομάδας Ολλανδών πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα από την προηγούμενη Δευτέρα με στόχο να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο στην Ολλανδία τονίζει στην «Κ»  ο κ. Μάνος Λογοθέτης, γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Οπως επεσήμανε μιλώντας σε ολλανδικό μέσο μαζικής ενημέρωσης, η ομάδα των ανθρώπων αυτών «έφτασε σε πολύ λάθος στιγμή στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δικογραφία για ανθρώπους που εργάζονταν σε ΜΚΟ και έρχονταν σε συνεννόηση με ανθρώπους στην Τουρκία. Οσο καλές προθέσεις και αν έχουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί όλο αυτό για τη χώρα μας δεν είναι παιχνίδι». 

Χθες το πρωί με ανάρτησή του στο Τwitter, η οποία συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία, άνδρας με το όνομα Rikko Voorberg ενημέρωσε ότι η ομάδα πολιτών ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στο πλοίο για τη Μυτιλήνη προκειμένου να καταφέρει να εφαρμόσει το σχέδιό της και να μεταφέρει αιτούντες άσυλο πίσω στην Ολλανδία.  

«Στο λιμάνι του Πειραιά για να πάρουμε το πλοίο για τη Λέσβο. Μπορούν να μας πάρουν το αεροπλάνο μας αλλά όχι την αποστολή μας», αναφέρει σε σχέση με το γεγονός ότι προχθές απαγορεύθηκε η προσγείωση στη Λέσβο του αεροπλάνου που είχε ναυλωθεί από την Ολλανδία για την απευθείας μεταφορά αιτούντων άσυλο. Στη συνέχεια το αεροπλάνο άλλαξε πορεία προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, όπου και προσγειώθηκε.  

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνιζαν χθες ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν κάποια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στο ΚΥΤ. «Θα κινηθούμε στο πλαίσιο του νόμου και των καλών σχέσεων που έχουμε με την Ολλανδία αλλά, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», τονίζουν. «Φυσικά, δεν θα εμποδίσουμε όποιον θέλει να επισκεφθεί το νησί ως τουρίστας», προσθέτουν με νόημα. 

Στο μεταξύ έντονες είναι οι ζυμώσεις και οι αντεγκλήσεις στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, καθώς από το υπουργείο Μετανάστευσης έχουν ζητηθεί προτάσεις έως και τις 15 Οκτωβρίου για τη χωροθέτηση του νέου ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης), έργο που καθίσταται αναγκαίο μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Μόριας. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε ότι ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει ΚΥΤ στη Λέσβο, σημειώνοντας επίσης ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η οικονομία του νησιού που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό. 

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη περιοχή (σ.σ. η Μόρια βρισκόταν στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, ωστόσο το νησί έχει χωριστεί πλέον σε δύο δήμους με αποτέλεσμα να υπάρχει αντιδικία για τη χωροθέτηση του νέου ΚΥΤ), ζήτησε να αποφασιστεί ο χώρος έως τις 15 Οκτωβρίου και να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του έως τον Απρίλιο. 

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τη Μόρια ζητούν από τον δήμο να απομακρύνει άμεσα τα σκουπίδια αλλά και τις κατασκευές που έχουν παραμείνει ανάμεσα στα αποκαΐδια.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή