Δίκη Χρυσής Αυγής: Από τον εορτασμό στα επεισόδια

Δίκη Χρυσής Αυγής: Από τον εορτασμό στα επεισόδια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος ήταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας κατά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, μπορεί πλέον να λέει ότι ξέρει πώς ακούγονται η χαρά και η δικαίωση. Η συγκίνηση, οι κραυγές και τα χειροκροτήματα των χιλιάδων παρευρισκομένων πλημμύρισαν το πλήθος, αλλά ο εορτασμός δεν κράτησε πολύ.  

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, από την πλευρά μερίδας των συγκεντρωμένων εκτοξεύθηκαν μπουκάλια προς τους αστυνομικούς, η οποίοι απάντησαν με ρίψη νερού από την «αύρα». Στα επεισόδια που ακολούθησαν, κουκουλοφόροι έριξαν 150 μολότοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, σε μια επανάληψη αμαύρωσης μαζικών και ειρηνικών κινητοποιήσεων, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα. Οπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε πανικός μεταξύ των συγκεντρωμένων που άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση για να απομακρυνθούν.

Κάτοικοι μιας από τις πολυκατοικίας επί της λεωφόρου ανοίγουν την εξώπορτα και δεκάδες διαδηλωτές, με τα μάτια τους κατακόκκινα, τρέχουν μέσα, κι ένας ένας παίρνουν λίγο αέρα από το παράθυρο του φωταγωγού. Ενα τέταρτο αργότερα, το πλήθος έχει πλέον απομακρυνθεί. Ο αέρας εξακολουθεί να μυρίζει από τα δακρυγόνα κι ο δρόμος μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Σκουπίδια από τους αναποδογυρισμένους κάδους –μάσκες, γάντια, τρόφιμα και μπουκαλάκια πλαστικά– καίγονται στον δρόμο, όπου είναι ακόμα αφημένες χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 

«Δεν μπορούσα να αναπνεύσω», λέει στην «Κ» η 27χρονη Αντωνία και το πρόσωπό της είναι άσπρο, καλυμμένο με υγρό Maalox για ανακούφιση από τα δακρυγόνα. Οταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, βρήκε καταφύγιο στην κλινική της Βιοϊατρικής που βρίσκεται πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, περίπου απέναντι από το Εφετείο. Το πλήθος έχει πια διασπαστεί και μεγάλο μέρος του μεταφέρεται στο Σύνταγμα, όπου διαδηλωτές κρατούν ένα λεπτό σιγής για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, ενώ τη λεωφόρο Αλεξάνδρας ανεβαίνουν ένστολοι.

Η Αντωνία λέει πως η απόφαση τη χαροποίησε, αλλά τα επεισόδια χάλασαν τη μέρα. «Δεν μπορούμε να διαδηλώσουμε χωρίς να χάσουμε την αναπνοή μας», αναφέρει η ίδια στην «Κ». Στη λεωφόρο, δίπλα στα σκουπίδια και στις κροτίδες, έχουν μείνει τώρα μόνο πεταμένα χαρτιά με συνθήματα: «Τον φασισμό τσακίζουνε αγώνες λαϊκοί». Εργαζόμενοι του δήμου μαζεύουν με σκούπες τα σκουπίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή