«Στόχος, ο χαμηλός ρυθμός νέων μολύνσεων»

«Στόχος, ο χαμηλός ρυθμός νέων μολύνσεων»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο περιορισμός των επαφών και όταν δεν είναι αυτό εφικτό, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, αναδεικνύονται ως τα κύρια όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουμε ένα εμβόλιο που θα επιτρέψει το γρήγορο «χτίσιμο» της ανοσίας αγέλης, ούτε και φάρμακα που μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά στη μάχη των γιατρών με την COVID-19. Αυτό τόνισαν ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με θέμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. 

«Μήπως τελικά δεν είμαστε τόσο σοφοί και τόσο δυνατοί όσο νομίζαμε;», αναρωτήθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και επεσήμανε τα εξής σημεία: η ανθρωπότητα παραμέλησε την πρόληψη, η δε παγκόσμια κοινότητα δεν μπόρεσε να συνεργαστεί. Οι χώρες έλαβαν μέτρα κατά το δοκούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι διεθνείς οργανισμοί αποδεικνύονται ανίσχυροι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Αντιφατικές, ασαφείς και λανθασμένες τοποθετήσεις πολιτικών, επιστημόνων και ατόμων με επιρροή, δημιούργησαν σύγχυση», τόνισε. 

«Η νόσος θα συνεχίσει να διαδίδεται έως ότου υπάρξει ανοσία αγέλης, είτε με εμβόλιο ή με φυσική νόσηση. Μπορούμε να επηρεάσουμε την πανδημία με μέτρα αλλά η κατάληξη θα είναι αυτή», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θοδωρής Λύτρας. Ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι υπάρχει υποδιάγνωση της νόσου, αφού εκτιμάται ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι το ένα δέκατο όσων έχουν πραγματικά μολυνθεί από τον ιό. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων – αν και σίγουρα χρήσιμη όταν γίνεται εγκαίρως, δεν είναι σε θέση να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

«Εάν η ιχνηλάτηση γίνεται σε ένα μέρος μόνο του ενός δεκάτου όσων έχουν πραγματικά μολυνθεί, μπορούν ο έλεγχος και η ιχνηλάτηση να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας;», σημείωσε προσθέτοντας ότι ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμό των επαφών, μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα αποτρέψουν τις μεγάλες συρροές. Οπως είπε χαρακτηριστικά «αντί να ψάχνουμε τον “ασθενή μηδέν” σε ένα γηροκομείο, καλύτερα να ψάξουμε ποιος εποπτεύει την εφαρμογή μέτρων και εάν γίνεται περιοδικός εργαστηριακός έλεγχος του προσωπικού».

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας χαμηλός και σταθερός ρυθμός νέων μολύνσεων, εντός των ικανοτήτων του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο κ. Λύτρας. 

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σαρόγλου, αναφέρθηκε στις θεραπείες που χορηγούνται σε αυτή τη φάση σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κανένα από τα φάρμακα που έχουμε δεν είναι τέλειο. Κανένα δεν έχει οριστικά αλλάξει την τελική εικόνα». Παρουσίασε τους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των περιστατικών εντός και εκτός νοσοκομείου, ενώ σημείωσε ότι τελευταία λαμβάνει έκταση και η εφαρμογή συστημάτων τηλεϊατρικής για το πρώτο στάδιο νόσησης, κάτι που θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Κλείνοντας τόνισε, «οι πανδημίες είναι και δύναμη αλλαγής» και πρόσθεσε πως «ο άνθρωπος θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή