Γυαλιά-καρφιά με λοστούς και σφυριά στο γραφείο του πρύτανη ΕΜΠ

Γυαλιά-καρφιά με λοστούς και σφυριά στο γραφείο του πρύτανη ΕΜΠ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μικρή ομάδα ατόμων μπήκε με λοστούς στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη και έσπειρε πανικό. Δυστυχώς, δεν είναι μία άγνωστη περιγραφή για τα ελληνικά πανεπιστήμια, και δη τα μεγάλα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, χθες το πρωί δέκα άτομα μπήκαν με λοστούς και σφυριά στους χώρους του γραφείου του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή και άρχισαν να καταστρέφουν τοίχους και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Επίσης, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους και άδειασαν το υγρό από τους πυροσβεστήρες στα γραφεία. Η κατάσταση προκάλεσε πανικό στους υπαλλήλους του πρυτανικού γραφείου. Στον χώρο δεν ήταν ο πρύτανης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη σε διπλανό γραφείο. Ευτυχώς το επεισόδιο έληξε γρήγορα.

Οι άγνωστοι πέταξαν χαρτιά, τα οποία έγραφαν «κάτω τα ξερά σας από την αίθουσα Γκίνη και το κάτω Πολυτεχνείο». Τα συνθήματα παραπέμπουν στο σχέδιο του Πολυτεχνείου, με βάση την απόφαση της Συγκλήτου, να προχωρήσει η αξιοποίηση του κτιρίου «Γκίνη» για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Επί μακρόν, το κτίριο ήταν κατειλημμένο από φοιτητές, ενώ σε αυτό «είχαν βρει στέγη» και εξωπανεπιστημιακοί. Στις 29 Μαΐου 2020 η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του κτιρίου «Γκίνη» στο πλαίσιο της γενικότερης ανάδειξης του συγκροτήματος Πατησίων. Είχε προηγηθεί αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου.

«Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη στο ΕΜΠ, καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία συνέδεσε τα γεγονότα στο ΕΜΠ με τα επεισόδια μπροστά στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

«Δύο θλιβερές εκδηλώσεις βίας την ίδια μέρα. Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ, μάρμαρα, πέτρες και ξύλα έξω από το υπουργείο Παιδείας», περιέγραψε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν κουκουλοφόρο να κρατήσει την Ελλάδα πίσω». 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στη διάρκεια διαβούλευσης για τη σύσταση 5μελούς αντιπροσωπείας μαθητών, 200 περίπου άτομα, από οποία 50-70 είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, «άρχισαν να εκτοξεύουν, πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, καπνογόνα, βαρελότα και ξύλα». Στη συνέχεια, «διασπάστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία έσπασε πόρτα παιδικής χαράς και άρχισε από εκεί να εκτοξεύει αντικείμενα, η δεύτερη κινήθηκε προς την είσοδο vip του υπουργείου και η τρίτη επιτέθηκε σε αστυνομικούς». Οι αστυνομικοί τους απέκρουσαν κάνοντας «αναγκαία χρήση δακρυγόνων» και οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν σε παρακείμενο πολυκατάστημα. H πλειονότητα αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα συνέχισαν να επιτίθενται, μάλιστα πενήντα εξ αυτών έως τις 2 μ.μ. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός μαθητή.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ μίλησαν για «δακρυγόνα και ΜΑΤ κατά των μαθητών», επικρίνοντας με σφοδρότητα την κ. Κεραμέως. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή