Συνεχείς ανατροπές στη γεωγραφική διασπορά του ιού

Συνεχείς ανατροπές στη γεωγραφική διασπορά του ιού

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ήταν περήφανος για το ρεκόρ της περιφέρειάς του το δίμηνο της καραντίνας, καθώς εμφάνιζε μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο. Την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, η ενότητα του νομού Ιωαννίνων κατέγραφε πάνω από 25 ενεργά κρούσματα, ενώ είχαν ληφθεί ειδικά περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν στην Αττική. Από τη μία η επάνοδος αρκετών από τις 20.000 φοιτητές στα Ιωάννινα, από την άλλη η επανάπαυση των κατοίκων οδήγησαν στο να χαρακτηρισθεί και αυτή η περιοχή «κορωνοϊόπληκτη». 

Ο κ. Καχριμάνης την περασμένη Κυριακή πήγε στην τελετή μνήμης στους Λιγγιάδες (ένα μαρτυρικό χωριό που έκαψαν οι ναζί) και μετά σε ένα τραπέζι μιας βάφτισης στο Μέτσοβο, την ιδιαίτερή του πατρίδα. Εκεί, σε ένα άλλο τραπέζι, καθόταν ο δήμαρχος της πόλης με ένα ζευγάρι συγγενείς του οποίου είχαν επιστρέψει από την Αθήνα μεταφέροντας τον ιό. Ετσι σήμανε συναγερμός.

«Νομίζω ότι με ένα τρόπο είμαστε και θύματα της επιτυχίας μας», είπε στην «Κ» ο Μωυσής Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννιτών, προσπαθώντας να εξηγήσει την περίεργη τροχιά της πόλης του μέσα στις στατιστικές της επιδημίας. Ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι τα μέτρα είναι ορατά στη ζωή της πόλης, καθώς η κίνηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει μειωθεί, ενώ περισσότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες.

Τα Γιάννενα δεν αποτελούν τη μοναδική παρόμοια περίπτωση. Σε μία σειρά περιοχών της χώρας αλλά και δήμους της Αττικής καταγράφηκε έξαρση κρουσμάτων, χωρίς να είναι πάντα φανερά διά γυμνού οφθαλμού τα αίτια που οδήγησαν σε μία τέτοια εξέλιξη. Την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, υποδέχθηκε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πάλαι ποτέ «προπύργιο» του ιού, την Καστοριά, όπου μετά μία ιλιγγιώδη πορεία μέσα στην καραντίνα –είχε φτάσει να μετρά ώς τις 5 Απριλίου δέκα νεκρούς– ανέκαμψε στον μέσον όρο της χώρας, με μία μικρή εξαίρεση λόγω των εποχικών εργατών τον Αύγουστο. Η σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού στην Καστοριά κρίθηκε αναγκαία, καθώς στην Κοζάνη δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων (κάτι που συνέβη την περασμένη Δευτέρα με τη συνεδρίαση των οργάνων της ΚΕΔΕ που αντί για την Αθήνα έγιναν στο Λουτράκι). 

Ενω όμως η Καστοριά φαινόταν να «καθαρίζει», η γειτονική Κοζάνη τέθηκε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να αναβληθεί το περιφερειακό συμβούλιο για την απολιγνιτοποίηση (επρόκειτο να γίνει αύριο) που είναι το κορυφαίο κοινωνικό και οικονομικό θέμα της περιοχής.

Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, πόλη που μέσα στην καραντίνα είχε λόγω των χωριών  Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς μεγάλο αριθμό νοσούντων (και θανάτων), σημειώνει ότι η περιοχή έχει τώρα ποσοστό κρουσμάτων κάτω από τον μέσον όρο της χώρας σε αντίθεση με τη γειτονική Κοζάνη. Σε αυτήν δεν έπαιξαν ρόλο τόσο οι φοιτητές –διότι απλά δεν… επέστρεψαν από τους τόπους καταγωγής τους– όσο η μη τήρηση των κανόνων αποφυγής συγχρωτισμού. Τα κρούσματα έφτασαν τα 14 στις 60.000 κατοίκους στην πόλη, και τα 29 στον νομό (μέχρι την περασμένη Πέμπτη). Προέρχονταν, δε, από διάφορους χώρους όπως αστυνομία, δικαστήρια αλλά κυρίως σχολεία.

Στο λεκανοπέδιο

Ιδια εικόνα με περιοχές που είχαν μείνει πίσω στις στατιστικές του ιού μέσα στο lockdown παρατηρεί κανείς και στο λεκανοπέδιο. Η Πολιτική Προστασία μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσδιορίζει γεωγραφικά το πρόβλημα σε κάθε δήμο της Αττικής ανάλογα με την κατανομή των θετικών τεστ – ειδικά μετά τη δυνατότητα που δόθηκε με τα λεγόμενα rapid test για ταχείς ελέγχους. Ετσι, η Καλλιθέα «αντικατέστησε» τη Γλυφάδα και τη Βούλα-Βουλιαγμένη τον τελευταίο μήνα στο νότιο μέτωπο, το Μενίδι, το Περιστέρι και το Καματερό την Κηφισιά, ενώ το κέντρο της Αθήνας «κρατάει» σταθερά το 40% έως 50% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ιδιαίτερα υψηλή είναι η διασπορά στους πιο ευάλωτους από κοινωνική άποψη πληθυσμούς των μεταναστών ή και των φτωχότερων κατοίκων της πόλης σε γειτονιές όπως η Κυψέλη, η πλατεία Βάθης και τα Πατήσια. Το σύστημα της καταγραφής κατά δήμο μπορεί να βοηθήσει και τις τοπικές δημοτικές αρχές. «Πήρα τηλέφωνο χθες τον κ. Χαρδαλιά που μου είπε “καλά πάτε, είστε κάτω από τον μέσο όρο, προσέξτε τα σχολεία”», είπε στην «Κ» δήμαρχος του παραλιακού μετώπου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το κέντρο της Αθήνας ήταν αυτή την εβδομάδα στο επίπεδο 3, μία βαθμίδα πριν από το «κόκκινο» και αυτά τα μέτρα «θέλει ο κ. Χαρδαλιάς να τα κάνει πλέον “κτήμα” της κάθε δημοτικής ή άλλης περιφερειακής αρχής ελπίζοντας ότι έτσι θα αυξήσει την πίεση για μια μεγαλύτερη “τοπική συμμόρφωση”», είπε στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

Πλάι στον χάρτη θα προστεθεί και η δυνατότητα περισσότερων ελέγχων ώστε τα τεστ να διεξάγονται όχι «κατόπιν εορτής». Ετσι, θα γίνεται άμεσα η ανίχνευση των λεγόμενων στενών επαφών αλλά και θα αποτυπώνεται η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, όπως έγινε πρόσφατα στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και σε δομές μεταναστών στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς και στα Ιωάννινα. «Παρόμοια τεστ κάναμε στην Κυψέλη, στην πλατεία Βάθης και στην Καλλιθέα και αποκτήσαμε πολύ γρήγορα εικόνα που δεν είχαμε από προηγούμενα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης», είπε στην «Κ» πηγή του ΕΟΔΥ. «Τώρα μπορούμε, ενώ έρχεται μια πιο κρύα περίοδος, με αναγκαστικό περιορισμό σε εσωτερικούς χώρους να το κάνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή